Å satse på kjernekraft er ikke en løsning – det er en katastrofal blindvei. At Rødt åpner for kjernekraft er urovekkende.

Som et parti som kjemper mot økonomisk ulikhet og for sosial rettferdighet, bør man avvise teknologi som er synonymt med korrupsjon, kostnadseksplosjoner og maktkonsentrasjon. Kjernekraftprosjekter sprenger budsjetter, beriker de rike og etterlater skattebetalerne med regningen og usikkerheten.

Kapitalinteresser, pengesluk og forsinkelser

Kjernekraftindustrien har en lang historie med økonomisk misbruk. I Brasil ble byggingen av Angra 3-reaktoren suspendert i 2015 etter massive korrupsjonsavsløringer. I Europa presser selskaper frem statlige garantier for prosjekter som sprekker økonomisk. Kjernekraft handler ikke om trygg energiforsyning, men om subsidier til kapitalsterke aktører.

Olkiluoto 3 i Finland skulle koste 3 milliarder euro og stå ferdig i 2009, men ble ferdigstilt i 2023 til en kostnad på over 11 milliarder euro. Frankrikes Flamanville 3 har økt fra 3 til over 19 milliarder euro og er fortsatt ikke operativ. Storbritannias Hinkley Point C er forsinket med over et tiår og har sprengt budsjettet med titalls milliarder kroner. Dette er regelen, ikke unntak 

Kjernekraft er et skoleeksempel på sløsing. Hver reaktor er unik, med dyre og uforutsette problemer. Likevel fortsetter kjernekraftlobbyen å love en billig, stabil og sikker energiforsyning – løfter som aldri blir innfridd. Kjernekraft er prestisjeprosjekt som nesten alltid feiler, og der regningen alltid sendes videre til skattebetalerne.

Atomkraft i ditt nabolag?

Kjernekraft produserer enorme mengder radioaktivt avfall som må sikres i opptil hundre tusen år. Det finnes fortsatt ingen varig løsning på dette problemet, noe som gjør kjernekraft til en av de minst bærekraftige energikildene vi har.

Thorium trekkes ofte frem som en ny og tryggere løsning, men det er fortsatt en uprøvd teknologi. Og selv om thorium finnes i Norge, krever utvinningen enorme mengder energi, store utslipp og massive naturinngrep – akkurat som med uran i fattige deler av verden, der store fjell og landområder sprenges vekk for å få tak i råstoffet.

Skal vi virkelig vente 20 år for å se om dette fungerer? Og hvis vi først bygger et atomkraftverk, hvor skal det plasseres? I Stavanger? Bergen? Hvem vil ha et atomkraftverk eller en thoriumgrue i sitt eget nabolag?

Energieffektivisering gir mer enn tre nye atomkraftverk

Før vi i det hele tatt vurderer å bygge noe nytt, bør vi se på hvor mye energi vi kan frigjøre ved å bruke strømmen smartere. Norge har et enormt potensial for energieffektivisering, og vi har et stort utbrukt potensial fra modernisering av eksisterende kraftverk –  til sammen hele 20,6 TWh per år ifølge NVE. Dette tilsvarer strømproduksjonen fra tre nye atomkraftverk av gjennomsnittlig størrelse. 

Vi kan spare like mye energi som tre helt nye atomkraftverk ville ha produsert – uten å bruke tid og enorme summer på ny utbygging, og uten risikoen for radioaktivt avfall, sikkerhetsutfordringer og dyre prestisjeprosjekter. Energieffektivisering er den raskeste, billigste og mest bærekraftige løsningen vi har. Hvorfor skulle vi satse på atomkraft når vi allerede har svaret rett foran oss?

Energi til folket, ikke monopolene

Sol- og vindkraft er langt mer effektivt. Disse teknologiene kan bygges raskt, til en brøkdel av prisen for kjernekraft, og gir umiddelbare resultater. I tillegg er fornybar energi demokratisk – den kan eies av lokalsamfunn, kooperativer og kommuner, mens kjernekraft krever gigantiske investeringer som kun store selskaper og statlige monopoler har råd til.

Rødt har alltid kjempet mot privatisering og kapitalens makt over fellesskapets ressurser. Kjernekraft er et gigantisk pengesluk som beriker en ny industriell elite på fellesskapets bekostning. Dropp prestisjeprosjektene – vi trenger løsninger som fungerer nå.

For å bekjempe klimakrisa må vi tenke smart, effektivt og solidarisk. Vi må investere i energiformer som er tilgjengelige, økonomisk fornuftige og som gir makten tilbake til folket – ikke på noe som kan brukes mot folket. Framtiden er bærekraftig, energieffektiv og fornybar – ikke atomdrevet.

Kilder:

Kay Asbjørn Schjørlien er medlem av Rødt og Naturvernforbundet