Norske medier og presseorganisasjoner forholder seg knapt nok til at hundrevis av journalister i Gaza har blitt drept. Det henger sammen med at de også ignorerer kritiske avsløringer om Israels militære handlinger. Samtidig videreformidler de ukritisk israelsk propaganda, uten å rette opp feil når påstander viser seg å være falske.
30. januar sto 80 demonstranter utenfor Bergen Media City mens de holdt hvert sitt portrett av drepte journalister i Gaza. Det var en stillferdig og verdig markering av media sin manglende omtale av drapene på mediefolk i Gaza. Al-Jazeera, som selv mistet flere av sine reportere, navngir 205 drepte journalister siden 7. oktober. Bak vinduene på Media City sto journalister fra NRK, TV2 og flere aviser og betraktet demonstrasjonen. De hadde fått pressemelding i forkant. Men ikke et ord om begivenheten ble nevnt i noe redaktørstyrt media i etterkant.
Det er ingen nyhet at det er forskjell på folk. Selvfølgelig ville mediedekningen av en tenkt omvendt virkelighet, der hundrevis av israelske journalister ble drept av Hamas, vært en helt annen. Terror er et begrep som er forbeholdt de som kjemper mot okkupasjonen og folkemord. I tilfellet 7. oktober var det riktig å karakterisere Hamas’ angrep på sivile som nettopp terror, selv om nye opplysninger ganske snart stilte store spørsmålstegn ved hvor stort omfanget faktisk var. Trolig har ingen norske redaktørstyrte medier hittil nevnt at Israel iverksatte Hannibal-direktivet 7. oktober. Dette er en prosedyre Israel til tider har praktisert, om heller å drepe både fiendtlige og egne soldater, framfor at egne soldater blir tatt til fange av fienden. Haaretz har beskrevet hvordan Hannibal-direktivet ble iverksatt også overfor egne sivile borgere 7. oktober. Apache-helikoptre tømte magasinene i flere vendinger mot alle typer kjøretøy på veg mot Gaza og rundt Nova-festivalen denne dagen. Hvor mange israelere som ble drept i disse angrepene, får vi neppe noen gang vite. Men at det var flere titalls – sannsynligvis hundretalls. Bevisene – bilene – er gravd ned. Norske medier har fortsatt til gode å nevne at dette skjedde, til tross for at nå også forsvarsministeren Joav Galant har innrømt på israelsk TV at Hannibal-direktivet ble iverksatt 7. oktober: ‘flere steder, andre steder ikke, og det var et problem’. Norske medier har derimot ukritisk gjengitt flere groteske overdrivelser fra israelsk propaganda – uten å rette det opp igjen da det viste seg å være nettopp det – altså propaganda.
I disse dager settes tusenvis av palestinske fanger fri fra israelsk fangenskap. Mange har sittet inne i såkalt administrativ forvaring – altså uten lov og dom. Mange av disse ble tatt til fange ved checkpoints i Gaza. Der ble de avkledd, bakbundet, fikk bind for øynene og sendt rett i fangeleirer. Den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem ga i sommer ut en rapport under tittelen ‘Welcome to hell‘. Rapporten bygger på intervjuer med 55 palestinske fanger som har sittet i leirer og fengsler etter 7. oktober – så godt som alle uten noen rettssak. Rapporten dokumenterer systematisk mishandling, sult og tortur. Minst 60 palestinske fanger har dødd i israelsk fangenskap etter 7. oktober. Hvor mye har du sett om dette i norske medier?

Vi har forstått av norske medier at Israel har angrepet alle sykehusene i Gaza gjennom krigen. Samtidig får vi også alltid servert den israelske forklaringen, at Hamas visstnok har kommandosentraler under sykehusene. Siden det aldri er ført noe bevis for påstandene, kan en plausibel forklaring på påstandene være at Israel anser helsepersonellet – som alle andre palestinere i Gaza – for å være Hamasfolk og terrorister. Human Rights Watch publiserte i august en rapport basert på intervjuer av 8 palestinske helsearbeidere som ble tatt til fange av Israel under krigen i Gaza og holdt i fangeleire fra noen dager til flere måneder. I intervjuene kommer det fram fortellinger om sult, mishandling, tortur og seksuelle overgrep. En av legene tok av 22 kg i løpet av 6 uker i fangenskap. Flere fortalte om at de selv eller andre fanger ble voldtatt med skytevåpen av israelske soldater. Hvor mye har du sett om dette i norske medier?
Sky News forteller histora om hva som skjedde med doktor Adnan Al-Bursh, leder for ortopediavdelingen ved Shifa-sykehuset i Gaza by. Etter at den israelske okkupasjonshæren angrep sykehuset i november 2023, dro Al-Bursh videre til det Indonesiske sykehuset for å fortsette arbeidet der. Da dette også ble angrepet av israelerne, dro han videre til det mindre Al-Awda-sykehuset. 5. desember angrep okkupasjonshæren også dette sykehuset, og Al-Bursh ble, som mange andre leger og sykepleiere tatt til fange og sperret inne i den beryktede Sde Teiman militærbasen sør i Israel. Også ved denne basen ble fangene utsatt for fysisk mishandling og overgrep. Al-Bursh ble seinere overført til Ofer-fengselet nær Jerusalem. Her døde Al-Bursh i april. FNs spesialutsending til Palestina, Francesca Albanese, anklager Israel for at Al-Bursh sannsynligvis døde som følge av seksuelle overgrep. Har du sett noe om dette i norske medier?

Lista over viktig informasjon som knapt blir formidlet i norske medier kunne gjøres mye lengre. Og lista over israelsk propaganda som videreformidles uten kritiske spørsmål, og uten korrigering i ettertid da det viser seg at historiene var oppspinn, er tilsvarende lang.
Norske medier og mediefolk har et langt stykke å gå før de dekker okkupasjonen, apartheidsystemet og folkemordet i Palestina på en pålitelig måte. De skylder sine døde palestinske kolleger en bedre innsats i fortsettelsen.