Det har blant partikamerater i Rødt pågått en debatt om forsvarsforliket i Klassekampen de siste ukene. For å rettferdiggjøre tilslutningen til forsvarsforliket viser partiledelsen til at Rødt har fått gjennomslag for en formulering knytta til atomnedrustning. Det er for så vidt vel og bra, men formuleringa innebærer ingen realitetsendring av Stortingets politikk knytta til kjernefysiske våpen, som jo er nedfelt i langtidsplanen. Jeg ønsker derfor å belyse dette nærmere og problematisere konsekvensene av opprustninga både nå det gjelder risiko for kjernefysisk eskalering og opprustningens konsekvenser for klima og miljø.
Opprustning av konvensjonelle våpen øker faren for kjernefysisk eskalering. En atomkrig ville ha katastrofale humanitære og miljømessige konsekvenser. I praksis innebærer venstresidas tilslutning til denne planen en implisitt aksept av NATOs avskrekkingsstrategi, som bygger på kjernevåpen, konvensjonelle styrker og missilforsvar, samt kapabiliteter i det ytre rom og cyberspace. Langtidsplanen stadfester at kjernevåpen forblir NATOs «ultimate sikkerhetsgaranti», og at NATO forblir en kjernefysisk allianse. Dette er også bakgrunnen for at Norske myndigheter nekter å stemme for et internasjonalt forbud mot atomvåpen, selv om flertallet av den norske befolkningen støtter et slikt forbud. Som Barth Eide slo fast i et brev til ICAN Norge og Nei til atomvåpen i september i år, «alliansen [er] tydelig på at så lenge atomvåpen fortsatt eksisterer, kommer også NATO til å ha dem».
Våpenselskapene som skal bidra til opprustningen er de samme selskapene som bidrar til Israels folkemord på palestinerne. Den norske våpenindustrien, med Kongsberg Gruppen i spissen, utnytter rivaliseringa mellom Kina og USA for å maksimere sin profitt. Tilhengerne av opprustning overser våpenindustriens destruktive rolle i det kapitalistiske systemet. Norge er ikke avskåret fra et globalt rustningskappløp. Hele NATO ruster massivt opp. Langtidsplanen vil føre til at investeringsviljen hos våpenselskapene øker. For eksempel har Kongsberg Gruppen nylig inngått kontrakter om å bygge missilfabrikker i USA og Australia. Missilet som skal produseres ved disse fabrikkene er spesialutviklet for kampflyet F-35 – et våpenprogram både Rødt og SV var sterkt kritisk til da det ble vedtatt. Kongsberg Gruppen produserer også skrogdeler til F-35, en flytype som også brukes av Israel. På denne måten undergraver støtten til forsvarsforliket kravene til Palestinabevegelsen og fredsbevegelsen.
Våpenindustrien er en klimaversting på grunn av sine høye klimagassutslipp fra produksjon og drift av militært utstyr, samt ressurskrevende prosesser som utvinning av sjeldne mineraler.
Militære operasjoner fører til enorme mengder CO2-utslipp, også i fredstid. Militærebevilgninger tar midler fra helt nødvendige klimatiltak og kommer til å gjøre det i årevis framover. Effektive klimaløsninger krever internasjonalt samarbeid. Dessverre ser vi en motsatt utvikling: Militær opprustning betyr konfrontasjon, ikke samarbeid. Vi ser hvordan USA trekker med seg NATO mot en konfrontasjon med Kina. Vi har ikke råd til å la en slik utvikling få prege verden i åra som kommer. I land etter land blir klimatiltak nedprioritert.
Tidspunktet for opprustningen er kritisk: Vi har bare noen få år på oss til å begrense de verste scenariene for global oppvarming. I tillegg til dette vil opprustningen gå på bekostning av velferd. Dette er våre skattepenger som kunne blitt brukt på helsevesenet, styrking av skole og utdanning, og flere velferdsgoder til befolkningen.
Vi må ikke la oss fange i en logikk som sier at våpen bygger sikkerhet. Historien har vist oss gang på gang at opprustning og militarisering ikke fører til fred. Våpen er ikke veien til fred.
Jo mer vi ruster opp, dess større er risikoen for at konflikter eskalerer til væpnede sammenstøt. NATO har lenge vært en motor for denne militariseringa, og det er viktig å erkjenne at Norges dype integrasjon i alliansen også har bidratt til denne spenningen.
Den 30.oktober møtte rundt 400 mennesker opp foran Stortinget for å demonstrere mot norsk deltakelse i opprustningsvanviddet. En bred allianse av Palestina-aktivister, ungdomsorganisasjoner, solidaritets- og miljøorganisasjoner deltok i demonstrasjonen, som ble støttet økonomisk av Norges Fredsråd. Disse organisasjonene må ha forstått noe som ikke partiene på Stortinget har forstått. Vi trenger en mye sterkere bevegelse som kjemper for en verden der vi investerer i mennesker og bærekraftige løsninger, ikke i militærmaskiner og ødeleggelse. Nå, mer enn noensinne, trenger vi partier som våger å snakke høyt om fred og felles sikkerhet i vår nasjonalforsamling.