VGs ypperstekommentator Hanne Skartveit hopper bukk over høyreekstreme drap i Norge og vil at du skal tenke på AKP. Hun mener de minner mest om fascistene som storma Kongressen.

Vi har alle sett bildene av høyreekstremistene som storma den amerikanske Kongressen. Røde capser med Donald Trumps slagord «Make America Great Again» florerte. Andre hadde tskjorter og tatoveringer med nazistiske slagord. Andre igjen stilte seg bak konspirasjonsteorien QAnon, som hevder at Demokratene driver et satanistisk barneovergrepsnettverk og at Donald Trump er den eneste redningsmannen.

Fem mennesker blei drept i storminga, som har blitt kalt både terrorisme og et kuppforsøk. Det er en form for terror, ment å sette frykt i politiske motstandere, og målet var å forhindre at Joe Biden skulle stemmes inn som USAs neste president, så begge er korrekt på sin måte.

LES OGSÅ: Økning i høyreekstrem terror siste tiår — rett til værs under Trump

Ligner voldelige fascister på ikke-voldelige kommunister?
Som de fleste andre liker heller ikke VGs politiske redaktør Hanne Skartveit det hun så. Hun undres hvordan man havna der at presidentens tilhengere angriper Senatet, men driver lengre unna et svar for hvert ord hun skriver. Hun går fra opptakten til den amerikanske borgerkrigen, via Joseph McCarthy, til å konkludere med at vi er slettes ikke trygge for voldelig ekstremisme i Norge. At vi bør være redde for at amerikanske tilstander skal komme til hit gir hun ett og kun ett eksempel på: Arbeidernes Kommunistparti, AKP.

For å ta det siste først: Har Hanne Skartveit glemt at vi har hatt haugevis med høyreekstreme terrorangrep i Norge? Mener hun at den mest relevante sammenligninga til fascister i USA er et nedlagt parti som aldri skada noen som helst?

LES OGSÅ: Kan ikke VG lese sin egen avis?

Fascisme tar liv også i Norge
Det er bare et halvt år sia nazisten Phillip Manshaus blei dømt for terroren i Bærum, hvor han drepte søstra si og prøvde å ta livet av mange flere. Det er under ti år sia en annen høyreekstremist drepte 77 mennesker i et angrep på Regjeringskvartalet og deretter en ungdomsleir på Utøya. Høyreekstremismen er den eneste terrorbevegelsen vi har hatt i Norge og den lever fremdeles.

Sammenligninga mellom høyreekstremistene i USA og AKP i Norge er ikke bare redselsfullt dum, den er også respektløs og frekk. 1977 var året den høyreekstreme terroren, som hadde ligget i dvale i Norge etter naziokkupasjonen, blei vekt til live. Da bomba, satte fyr på og ramponerte nazister en bokhandel i Tromsø drevet nettopp av AKP. Den gangen var skadene bare materielle, men to år seinere var det mer alvorlig. Da kasta en nazist ei bombe inn i AKPs 1, mai-tog i Oslo. Heldigvis blei ingen drept, men absurditeten i Skartveits mistenkeliggjøring av AKP understrekes. Etter dette har høyreekstremister fortsatt å bombe og terrorisere, flere ganger med dødelig utfall. Minoriteter har blitt ramma og venstresida har fortsatt å være et mål. Som de tre gangene Blitz-huset har blitt bomba eller som tilfellet var på Utøya.

LES OGSÅ: Antisosialismens tilbakekomst viser FrPs desperasjon

Skartveit, McCarthy og fasicmens antikommunisme
Skartveit har faktisk et godt poeng når hun sveiper innom Joseph McCarthy, men ikke det poenget hun sjøl prøver å skåre. McCarthy var en republikansk senator som var spydspissen for forfølgelsen av kommunister og venstresida i USA etter andre verdenskrig. VGs fremste kommentator hopper ikke overraskende bukk over at det var kommunister som var det fremste målet og den breie venstresida det andre. Hun skriver heller at det var «alle som ikke delte hans syn».

I sin historieløshet forteller hun at det var McCarthy som kasta folk ut av landet og fikk dem sparka fra jobben — hun nevner naturligvis ikke at det var langt verre da mange blei fengsla eller til og med henretta. Den makta hadde ikke senatoren. VG-kommentatoren skriver at det var McCarthy som brukte propaganda, mens «folks frykt for kommunismen under den kalde krigen» tilsynelatende bare var der, uten noen årsak.

Skartveit synes ikke å ha fått med seg at hele det amerikanske propagandaapparatet var i sving for å piske opp kommunistfrykt og statsapparatet for å fullbyrde overgrepene. McCarthy var bare et hakk drøyere enn alle andre. Muligens er det bare en imponerende ignoranse som gjør at Skartveit ikke daskes i ansiktet av ironien i at hun sjøl maler opp «den røde fare» som det eneste handfaste vi kan være redde for i Norge. Antikommunismen hennes deler hun for øvrig ikke bare med McCarthy, men også med Donald Trump og kongressangriperne.

«Fryktelig fyr» er ingen politisk analyse

«På samme måte som Donald Trump, hadde McCarthy en trofast base med velgere som støttet ham, uansett hva de fikk vite om hans oppførsel.»… «Før høringene støttet halvparten av amerikanske velgere ham. Etterpå var tallet 34 prosent. Det er et høyt tall for en fryktelig fyr.»

Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG

I sitatet over nærmer vi oss årsaken til ay VG og andre nær makta i norsk politikk er så hjelpesløse når det kommer til å analysere hvorfor en figur som Donald Trump — eller Joseph McCarthy — kan vinne popularitet og makt. Av alt som kan sies er karakteristikken hun sitter igjen med av McCarthy at han er en «fryktelig fyr». Dekninga til VG og norsk media for øvrig av Trump har i stor grad gått på at han er dum, slem og umoralsk. Spørsmålet de står igjen med er hvordan en «fryktelig fyr» kan vinne et valg. De ser på på estetikk og moral framfor politikk.

Det kan skje her, advarer hun allerede i overskrifta på kommentaren. Men det skjer allerede. Vi har hatt kontinuerlig høyreekstrem vold i Norge i over 40 år, med døden som følge flere ganger. Antikommunismen til McCarthy nådde også Norge, ikke bare tåpelige i VG-kommentarer, men gjennom politisk forfølgelse og ulovlig overvåkning av venstresida gjennom flere årtier. Fremdeles utpekes deler av venstresida grunnløst som trusler mot rikets sikkerhet i PSTs årlige trusselvurderinger.

Splittelse her og der

«Det er økende motsetninger også i det norske samfunnet – og krefter som er mer opptatt av hva som skiller oss enn hva vi har felles.»

Det er noe som skjer både her og der som kan forklare hvorfor en som Donald Trump kunne bli president. I årtier har de rike blitt rikere og de fattige blitt flere. Et økende antall mennesker har mista tillit til politikere og politikken. Lobbyister med millionlønninger og enda rikere oppdragsgivere trenger bare sende en SMS for å få møte en statsråd og regjeringa avtaler smittevernsregler med storkapitalen da deres profittbehov er viktigere enn folkehelsa. På den andre sida har folk havna i fengsel for å ha dratt til utlandet samtidig som de var arbeidsløse. Det var et massejustismord, men det er det ingen som skal straffes for.

Igjen ser vi at Skartveit treffer i karakteristikk, men bommer når det kommer til adressaten. Hun retter pekefingeren mot symptomene på problemet heller enn de bakenforliggende årsaken. De er det elitene som har skylda for samfunnsutviklinga, ikke de som reagerer på den, hvor forkvakla reaksjonene enn måtte være.

LES OGSÅ: VG fronter folkemordsideolog i debatt om apetegninger av innvandrere

På tide å se seg i speilet
Samtidig har media spilt ball med rasister for å legge skylda på innvandrere eller muslimer. I VG har Anders Behring Breiviks inspirator til terrorhandlinga, Peder «Fjordman» Jensen, fått breie seg ut ved flere anledninger. Samme avis inviterte til en lang føljetong i på sine debattsider om det var greit å tegne innvandrere og mørkhudede som apekatter, sjølsagt med illustrasjoner av folk tegna som aper.

Vi har ikke hatt Donald Trump som president, men vi har hatt FrP i regjering i seks år. Både samfunnsutviklinga og de redaksjonelle vurderingene beskrevet over har bidratt til å gjøre det mulig. Det er altså partiet hvis justisminister mente Arbeiderpartiet prioriterte terrorister over nordmenn. Partiet som ga oss norgeshistoriens første voldsdømte justisminister. Partiet som ga oss en annen justisminister som hadde bedt om et «nytt korstog» (mot innvandring). Partiet som gang på gang har skjult seksualforbrytelser i egne rekker.

Dette er altså en regjering som Hanne Skartveit og VG støtta. Ikke bare i form av en journalistikk som ga høyresida det nødvendige skyvet, men også fra kommentarplass fordi VG sjøl befinner seg på den samme høyresida og naturligvis vil støtte et slikt prosjekt. På en måte kan jeg jo skjønne henne, for med ei årslønn på nesten to millioner så er jo hun en av de få som tjener på å ha høyresida ved makta.

Hvis Hanne Skartveit virkelig lurer på hvordan sånne som Trump kan bli populære bør hun seg sjøl i speilet. Det kan være tungt. Langt enklere er det å skylde på AKP, så vi kan nok regne med at hun holder seg til det.

Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.