Lenge før metoo har ildsjeler stått på for å samle overgrepshistorier i Norge, og motarbeide en overgrepskultur. På morketall.no slipper de tause ofrene til med sin historie.

Av Ingrid Kvamme Fredriksen

#Metoo begynte som et oppgjør med en overgrepskultur i Hollywood, og har i de siste månedene skapt bølger også i Norge. En rekke maktpersoner har blitt konfrontert med alvorlige anklager, ikke bare om seksuell trakassering, men også om voldtekt. Sist ute er jenta fra Terje Søviknes-saken, som står frem og forteller en historie om alvorlige psykiske ettervirkninger, og søker voldsoffererstatning, 17 år etter den traumatiske natten på FpUs landsmøte.

Marika Lejon og Kvinnefronten har imidlertid samlet historier om alvorlige overgrep i et år, på nettsiden morketall.no. Her kan overgrepsutsatte som ikke blir nyhetssaker, og som kanskje ikke har fortalt historien sin til noen, fortelle anonymt om hva de har opplevd.

LES OGSÅ: Hvis kvinnene streiker stopper verden

Har aldri fortalt om overgrepet
– Det begynte med en ide om å samle anonyme historier et sted, uten at man trengte å si noe om hvordan eller hvem, sier Marika Lejon i Kvinnefronten.

Hun tror de kan ha postet rundt 100 historier så langt. Målet er å kunne samle så mange at de kan gi ut en bok.

–Vi vil sette lys på at disse historiene skjer, og vise at de som har opplevd overgrep ikke er alene. Nå vet jo folk at seksuell trakassering er veldig vanlig på grunn av metoo-kampanjen. Vår kampanje handler om mørketallene, alvorlige saker fra de som ikke varsler eller har anmeldt, som ikke tør. Det er tøft for varslere. Å kunne komme med historier er psykisk påkjenning, man innser hva som har skjedd. Samtidig kan det være en stor lettelse å fortalt. Flere av de som skriver til oss har aldri fortalt om overgrepet de har vært utsatt for til noen.

LES OGSÅ: #ståoppfortrygghet – sammen mot seksuell trakassering

Bevissthet om voldtekt

Mens metoo handler det mest om arbeidslivet, fortelles det på mørketall-siden om personlige historier om overgrep.

Marika Lejon med datteren under #MeToo-markeringen utenfor Stortinget i fjor høst. Foto: privat.

Lejon forteller at arbeidet har påvirket henne. Hun har fått en klarere forståelse av hva som er voldtekt og hva en voldtekt innebærer.

–For meg er det lettere å skille mellom det folk kaller «gråsoner» og voldtekt. Det jeg tenkte før kanskje var i en gråsone, ser jeg i dag er mer alvorlig. For eksempel en gutt som mener han har hatt sex med en jente, og hun var nesten sovende og veldig full. Selv om han trodde at hun var med på det, kan det være voldtekt. Det er lett at gutter ender opp som overgripere uten at de forstår det selv. Noe kan også være et overgrep, selv om jenta ikke er klar over det. En som blir voldtatt kan «fryse» og være i sjokk fordi de er så redde. Etterpå skylder de på seg selv, fordi de ikke gjorde motstand. Det er her det er så viktig med samtykke.

Mye hadde vært gjort om man kunne skape mer bevissthet rundt hva voldtekt er, mener Lejon.

– For meg er det helt åpenbart at noe er en voldtekt. Men det finnes gutter som virkelig ikke skjønner. Jeg forstår hvordan de tenker, men det er en gal måte å tenke på. Både gutter og jenter har overtatt en holdning om at det er kvinners egen feil om det skjer dem noe. De forstår ikke hva voldtekt er.

 

LES OGSÅ: Nå er det faen meg nok av #MeToo

Må slås ned på kulturen
På TV og film og i porno blir sex fremstilt på en slik måte at særlig ungdom kan bli forvirret, mener hun.

–Det skjer masse overgrep på film og videoer som vi eksponeres for, så mye at vi ser ikke lenger at det er overgrep. Det er ikke rart at ungdom blir forvirret, når filmen går videre som om ingenting har skjedd.

Menn trenger nye rollemodeller, hvis ikke vil vi ha problemer med å slå tilbake mot en voldtektskultur.

– Vi må få en ny rollemodell for menn. Det burde være skikkelig tabu å vere en sånn type mann som tar seg til rette. Unge gutter sprer videoer av jenter de har hatt sex med eller gjort overgrep mot – skal det være kult? Man skal ikke kunne få status av sånne ting. Det var et av de største problemene da jeg selv gikk på skolen, at gutter snakket om jenter som om de var kjøttstykker, og skrøt av «erobringer». Den kulturen der er altfor sterk og må slås ned på.

Farlig å være kvinne

Lejon mener at sex og fyll er en farlig kombinasjon. Overgrep skjer ofte på fest.

– Å bli voldtatt på fest er en situasjon man så utrolig lett kan havne i. Loven er klar, en person som har sex med noen som er så rusa at de ikke er i stand til å motsette sex begår en voldtekt. På fest når det er mye fyll burde man tenke som man gjør i forhold til å kjøre bil i fylla. Drikking og sex kan være en livsfarlig kombinasjon, så man skal være veldig forsiktig om man vil ha sex i fylla.

Morketall.no har samlet rundt hundre historier. Å jobbe med kampanjen kan være tungt iblant. Det er forferdelig å tenke på hvor ofte det skjer overgrep, forteller Lejon.

–Det kan være jævlig å sitte med noen ganger. Vi blir minnet på at kvinner opplever mye dritt. Nå tenker jeg på at når historier fra norske kvinner er så alvorlige, hvordan hadde slike historier vært i et land som India? Det er vondt å tenke på. Vi står ovenfor et globalt samfunnsproblem. Det er farlig å være kvinne. Voldelige menn er globalt sett en større trussel for en kvinne, enn kreft, malaria, trafikkulykker og krig til sammen, sier hun, og viser til en UNICEF-rapport som dokumenterer dette.

Det er viktig å være klar over hvor ofte voldtekter og overgrep egentlig skjer i Norge.

– Det skjer voldtekter hver eneste dag, og det ødelegger så mye. De som skriver forteller om psykiske ettervirkninger, og hvor mye det ødeldegger livene deres. Og det virker ikke som om det får så store konsekvenser for gjerningspersonen. Gutter kommer lett ut av det.

Endrer ikke på historiene

Det er behov både for metoo og morketall.no mener Lejon.

–Metoo er viktig, det trengs av varslere kommer med sine historier. Nå ser vi omfanget av dette problemet. Det har blitt en massiv kampanje som viser at når man står sammen får man gjort noe.

– Vi ville lage en side hvor ofrene for alvorlige overgrep kan fortelle, slik at man vet at man har et sted hvor man kan varsle uten at man kan få problemer. Fortellingene er viktige både for at ofrene skal kunne komme videre, og for å forebygge overgrep. Folk kan lese andres historier, og bli sett – og historiene blir lest og delt.

Hun forteller at de redigerer alt, men bare skrivefeil, ikke noe av historien.

–Det er ikke alltid de skriver rett ut at de har blitt voldtatt. Det sitter nok veldig langt inne å skrive det slik det var. Man merker når man leser, hvor vanskelig det er for dem.

Metoo har endret mye, sier Lejon, men reaksjonene i etterkant av avsløringer viser at vi kanskje ikke har kommet så langt likevel.

– Folk sier «kan vi ikke flørte lenger», og «man må jo kunne si at noen er sexy». Selvfølgelig kan man det. Men det er en forskjell på kvinner og menn. Realiteten er at 10 prosent av alle kvinner er voldtatt, og enda flere har opplevd trakassering. Derfor er det viktig å ha antenner, og forstå at ting kan bli tolket i negativ retning, og at jenter er redde fordi de vet at overgrep er så vanlig.

– Jeg håper disse kampanjene varer evig. Det skal såpass mye til for å gjøre verden trygg for kvinner. Hvis metoo bare blir borte kommer vi tilbake der vi var. Bevisstheten rundt dette må alltid være der. Vi kan ikke slutte å kjempe.

Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.