Hvordan har kvinner som kjemper for rettferdighet opplevd møtet med rettsystemet? Dette og andre spørsmål stilles i denne radioreportasjen.

Hvordan har kvinner som kjemper for rettferdighet opplevd møtet med rettsystemet? Hva når det lovverket vi har ikke tar hensyn til andre kategorier en kjønn; som etnisitet, sosial klasse eller politisk tilhørighet? Hva betyr det for den enkelte og for samfunnet å legge ned flere tiår i å kjempe for dommer i rettsystemet etter militærregimene i Latin-Amerika?

Dette er spørsmål vi vil stille i radioreportasjen, som er et samarbeid mellom RadiOrakel, Latin-Amerikagruppenes Kvinneutvalg og Fokus Kvinner. Vi møter 4 kvinner som alle jobber med temaer knyttet til det å kjempe for rettferdighet, frigjøring og likeverdige samfunn.

Yassmin Barrios er høyesterettsdommer i etterkrigens Guatemala, og mottok nylig æresdoktorgrad av Universitetet i Oslo.

Nerina Weiss er forsker ved Fafo, og forteller om hvordan den politiske situasjonen og situasjonen for kvinners rettigheter forverres i Tyrkia.

Djamila Ribeiro er brasiliansk femminist og filosof, og forteller om hvordan svarte kvinner ikke har samme tilgang til rettsvern som hvite kvinner i Brasil.

Anne Marghrete Sønneland er forsker ved VID høyskole, og deler sine erfaringer fra prosjektet Dealing with the Past, om rettsprosessene etter statlig forfølgelse under militærdiktaturene i Argentina og Brasil på 70- og 80-tallet.

Radioreportasjen er produsert og redigert av Ingrid Fadnes og Susanne Normann i forbindelse med FOKUS kampanjen: Mot vold mot kvinner fra 25. november til 10.desember 2017. Saken ble først publisert hos RadiOrakel.

Astrid Fadnes studerer arkitektur i Tromsø.