De rike vil ha mer og mer og mer, sier økonomiprofessor Jeffrey Sachs om Donald Trumps skattegave til sin egen klasse av superrike.
Kritikken mot Donald Trumps skattepakke som blei vedtatt i kongressen er massiv. En rapport av Tax Policy Center viser at halvparten av skattelettene vil gå til den rikeste prosenten av befolkninga i USA. I tillegg innebærer planen drastiske kutt i velferden til den amerikanske arbeiderklassen. Ifølge kongressens eget organ for utregninger, Congressional Budget Office, vil 13 millioner mennesker miste helseforsikringen i løpet av de neste ti årene, noe som fører til at de har et svært begrenset helsetilbud.
LES OGSÅ: Alliert med Trump
Forbausende krig mot de fattige
Skatteplanen vil kutte 1500 milliarder dollar, 12.200 milliarder kroner, fra budsjettene i årene som kommer, penger som i hovedsak vil gå i lommene til de som trenger det minst fra før. Dette like etter at kongressen stemte gjennom å bruke 10.000 milliarder på kroner på å «modernisere» landets atomvåpen. Det får økonomiprofessor ved Columbia University, Jeffrey Sachs, til å reagere.
— Krigen mot de fattige er forbausende, sier Sachs til Bloomberg.
— På toppen av et enormt budsjettunderskudd, enestående ulikhet i USA, utsvevende formuer på toppen, vil de ha mer, og mer, og mer.
Økonomen mener det er galskap å kutte skatteinntektene så mye over de neste ti årene og kaller Republikanernes skatteplan for de neste ti årene populisme for de superrike.
— Vårt budsjettunderskudd er allerede enormt og stigende og dette er rein populisme. En uvanlig form form populisme. De superrikes populisme, men det er rein populisme.
— Vi har ikke råd til skattekutt. Ideen som på en eller annen måte har bosatt seg i hodene våre om at ‘åh, $15oo milliarder, det kan vi gi bort’er utrolig i ethvert seriøst land.
LES OGSÅ: De to rikeste banksjefene økte formuen med 2,5 milliarder da Donald Trump blei president
En regjering av milliardærer
Jeffrey Sachs er selv ingen sosialist og har bistått IMF i massive privatiseringsprosesser i Øst-Europa og Latin-Amerika.
I Donald Trumps regjering er ministrene rikere enn de har vært enn under noen annen amerikansk president. Finansminister Steven Mnuchin er milliardær med en fortid i investeringbanken Goldman Sachs. Aksjene til storbanken har gått opp etter at Trump blei president. Handelsminister Wilbur Ross har også en fortid i bankbransjen og har etterpå økt sin milliardformue ved aksjespekulasjon. Utdanningsminister Betsy DeVos har blitt milliardær på privatskoler, og i sin post jobber hun for at privatskoler i enda større grad skal ta over for offentlig utdanning i USA. Også Rex tillerson er milliardær og han gikk fra administrerende direktør i oljegiganten ExxonMobile til utenriksminister. Flere viktige stillinger som ikke har ministertittel, som tidligere underdirektør i Goldman Sachs, Gary Cohn, som også har blitt milliardær.
Jeg visste ikke egoisme kunne gjøres til en ideologi. Dette sprenger grenser. Forøvrig når forskjellene på fattig og rik øker slik, vil sjansen for krigstilstander øke betraktelig. Noen tjener på det også.
Det er det som er så rart med ideologier. Et stort ego med tildelt makt er i stand til å tilpasse enhver ideologi til sitt eget behov.