De aller rikeste har fått 583.350 kroner mer i skattelette per år enn de resterende 94 % av befolkningen. Gratis helsehjelp har blitt kuttet, pensjonister får mindre og avgiftene er økt. Likevel skryter de blåblå av skattepolitikken.
Ved Stortingsvalget brukte mange arbeidstakere, uføretrygdede og pensjonister stemmeseddelen sin på partiene Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Det var særlig to saker som bidro til det. Det ene var lovnader om skattelette og det andre var at Norge skulle bli «Bomfritt så lenge Fremskrittspartiet sitter i regjering».
Enhver som har fulgt med et minimum på skolen, eller har opplevd perioder hvor høyrepartier har hatt makt – vet at høyrepartiene ikke gir noe som helst til arbeidstakere og trygdede. Høyrepartier har kun omsorg for de 1 % rikeste. Men i «valgrusen» ble visst historikken glemt av mange.
Hvert år gir Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti 20-21 milliarder kroner i skattelette til det norske. Dette som et ledd i avfinansieringen av velferdsstaten. Fremskrittspartiet-/ Høyre-regjeringens skryt av kutt i skatter og avgifter har sine konsekvenser.
LES OGSÅ: Eiendomsskatt: Et resultat av regjeringens utarming av kommunene og hjelp til de rikeste
Hva får folk flest?
Kr. 10.- per dag har «folk flest», 94 prosent, i snitt fått i skattelettelser av partiene Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, kr 3 650.- per person. Mens de rike i snitt har fått kr 1 600 i skattelette hver dag, kr 584 000.- per år. En differanse på 583 350 kroner i året.
Men for arbeidstakere og trygdede, så er det ikke helt riktig at skatteletten har vært kr 10,- per dag. For de borgerlige partiene har økt avgiftene med 4 milliarder kroner. Så skatteletten har nok vært nærmere 9 kroner dagen enn 10 kroner dagen.
De som sitter nederst ved bordet må betale
Kutt i velferd er en EU-sak, med basis i OECD-rapporter. Hvor Norge må følge etter gjennom EØS-avtalen.
Det begynte med svekkelser i pensjonsytelser. Først ute var landene Frankrike og Italia. I Norge kom pensjonsreformen i 2005 (Bondevik II-regjeringen). Nylig ble det slått fast at pensjonister og uføre gjennom de tre siste årene har fått redusert sin kjøpekraft med 8 – 10 000 kroner.
Kutter gratis helsehjelp
Takket være Kristelig Folkeparti kuttet staten gratis fysioterapi/helsehjelp for kronisk syke, skadede og multihandikappede fra 01.01.2017.
En person jeg snakket med forleden hadde benyttet dette tilbudet to dager i uken og måtte nå betale 450.- per behandling. En økt utgift på om lag 45 000 per år. Det er veldig mye penger for en pensjonist. Den omtalte personen overveier å kutte fysioterapien av økonomiske grunner.
Kutter ytelsene på pleiepenger for langtids pleietrengende
Ikke nok med det, nå skal reglene for pleiepenger – slik at ytelsen går ned fra 100% til 66 % ytelse etter ett år. Et forslag som kan ramme både syke barn og foreldre – som av økonomiske årsaker tvinges tilbake i jobb. Et forslag som selges inn med begrunnelsen «at flere kan få ytelsen». Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti ser ikke enkeltmenneskene og individuelle behov når det gjelder arbeidstakere og trygdede er lærdommen av dette.
Flere mister bostøtte
Nye regler gjør at flere mister bostøtten. Noe som kan medføre at enkelte ikke lengre har råd til å beholde egen bolig (se denne artikkelen). Tidligere fikk man bostøtte hvis man levde for mindre enn 10.715 kroner i måneden. Fra 1. juli ble den såkalte minstenormen for livsopphold redusert til 8.289 kroner pr måned.
Kutt i feriepenger til arbeidsledige
Bondevik II-regjeringen kuttet feriepenger til arbeidsledige, men ble gjeninnført av Stoltenberg II-regjeringen i 2005. Dette har Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti sørget for å kutte igjen fra 01.01.2015.
Arbeidsledige mister retten til dagpenger
Dette forklarer kanskje noe hvorfor antall fattige barn i Norge har økt til hele 92 000?
LES OGSÅ:Hvorfor skal vi privatisere velferd og hvorfor vi ikke skal det
Sentraliseringer og økonomiske straff
Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti driver en massiv sentraliseringspolitikk. Sykehus, politiet, forsvaret, kommuner, fylker er noe av de som berøres (sentraliseres). Alt for å øke privatisering og anbud mv av offentlige tjenester i tråd med krav fra EU – og under dekke av begrepet «behov for omorganiseringer».
Et av virkemidlene for sentraliseringer er bruk av bompenger. Det skaper økte forskjeller i samfunnet mellom de som må passere bomstasjoner regelmessig og de som ikke trenger det. Utgiftsposter som kan bli svært belastende for trygdede og de som har lave inntekter. Eksempelvis kan en biltur tur/retur Otta-Oslo komme til å koste 700 kroner i bomavgifter.
I tillegg trues kommuner som ikke frivillig 100 % fører FrP/Høyre-politikk i sin kommune med økonomisk straff gjennom kommunenes inntektssystemer. Noe som kan forrige velferdstilbud rundt i landet – med flere økte forskjeller.
Dette er fasiten av slagordene til Fremskrittspartiet og Høyre – «Nye ideer – bedre løsninger».
Lykke til med Stortingsvalget i 2017!!!
Dette innlegget viser hvor mye enkelte har misforstått om banale ting.
Du hevder at de rike og høytlønte har fått mest skattelette, men glemmer det åpenbare: Du må betale skatt for å få skattelette.
Hver gang skattene settes ned, kommer de samme klagene om at kattelettene går bare til de rikeste eller høytlønte
Det høres forferdelig ut, helt til du tar følgende inn over deg: Skattelettelser betyr at de som betaler skatt, betaler mindre skatt. Dermed er det også helt naturlig at de som betaler mest i skatt (eksempelvis høytlønte) også får mest i skattelette.
Skattelettelser går til folk som betaler skatt!
10 gode venner går ut for å spise middag sammen. Regningen
blir på 1.000 kr. Regningen deles på samme måte som man betaler skatt:
– De fire første (de fattigste) betaler ingenting
– Den 5. betaler 10 kr
– Den 6. betaler 30 kr
– Den 7. 70 kr
– Den 8. 120 kr
– Den 9. 180 kr
– Den 10. personen (den rikeste) betaler 590 kr
De 10 personene spiser middag på restauranten hver dag og er fornøyd med oppgjøret på 1000 kr. En dag sier restauranteieren:
– «Dere er så gode kunder! Jeg vil gi 200 kr rabatt på middagen deres fremover»
En middag for 10 personer koster nå 800 kr og man skal fortsatt betale middagen slik skatten betales.
De første 4 påvirkes ikke. De får fortsatt spise gratis. Men hva med de andre 6? Hvordan skal man dele på en rabatt på 200 kr slik at alle får sin del? De innser at 200 kr delt på 6 blir 33,33kr. Om man trekker det beløpet bort i fra alles regning så får den 5. og den 6. personen betalt for å spise.
Restauranteieren foreslår at det riktige vil være å redusere hver persons regning proporsjonelt. Han regner så ut hva hver person skal betale. Resultatet blir at nå får til og med den 5.personen spise gratis. Den 6. må betale 20 kr, den 7. betaler 50, den 8. betaler 90, den 9. betale 120 kr og til slutt den 10, som nå betaler 520 kr i stedet for 590 kr.
Alle får en lavere pris enn opprinnelig regning og nå får i tillegg 5 av personene spise gratis. Utenfor restauranten begynner likevel gruppen å diskutere.
«Jeg sparer bare 1/10 av rabatten på 200 kr » sier 6.personen og peker på den 10. og sier: «men han sparer 70 kr»
«Riktig, jeg tjener bare 1/10 av det han gjør, også får han 7 ganger så mye rabatt som meg, det er urettferdig» sier den 5.personen.
-«Det er helt sant, hvorfor skal han som har så mye penger få 70 kr tilbake, når jeg bare får 20 kr, de rike skal alltid ha mest » sier den 7. i forbannelse
-«Vent nå litt» (sier de 4 første som spiste gratis); «vi får jo ingenting igjen av prisreduksjonen, dette systemet er laget for å utnytte de fattige og gir mest til de rike»
De 9 personen står nå og skuler sint på den 10. og anklagene om å utnytte de fattige, om griskhet og egoisme hagler.
Neste kveld kommer ikke den 10.personen til middagen. Like greit tenker de 9 andre og setter seg til bords. Når regningen kommer oppdager de noe rart.
..Her mangler 520 kroner….
Gjentar du en løgn lenge nok er det sikkert noen som tror det er sant. Sannheten finner du i innlegget nedenfor…
«En person jeg snakket med forleden hadde benyttet dette tilbudet to dager i uken og måtte nå betale 450.- per behandling. En økt utgift på om lag 45 000 per år.»
Hjelpes…. her avsløres saklighetsnivået! Nei, vedkommende får IKKE en utgift på Kr 45.000,- pr år!!! Dette er ren skjær løgn! Vedkommende får en utgift på Kr 1.990,- pr år, og så får han frikort egenandelstak 2!
Forøvrig er dette rettferdig! Hvor er rettferdigheten i at det er hvilket diagnosenummer, og ikke hvilke plager du har, som skal avgjøre hvem som får gratis behandling, og hvem som må betale for den? Tidligere måtte jeg betale Kr 2.670,- pr år i egenandeler, mens denne personen fikk gratis behandling, til tross for at behandling er nødvendig for begge. Jeg var med andre ord med på å sponse gratis behandling for andre gjennom egenandelene jeg var pålagt å betale! Nå må vi begge betale Kr 1.990,- pr år. Det er rettferdig!
Aller helst skulle ingen av oss ha betalt noe som helst selvsagt, men det kan vi ikke ta oss råd til som nasjon når andelen som skal fylle kassen vi alle forsyner oss av synker dramatisk ifht antallet som tar ut! Derfor er også blå politikk bedre for folk flest, da det handler om å få f l e r e til å bidra med skatteinntekter, fremfor å hente m e r e ut av lommene til de som allerede bidrar! Dét er dømt til å mislykkes! Det ser vi i andre land hvor dette er forsøkt! Økonomiene faller sammen som korthus!
En ting til… Disse såkalt «rike» som det klages slik på. De har ikke disse pengene de skattes for før de selger alt de har. Da vil de igjen beskattes, og arbeidsplassen din har forsvunnet til Kina!
Terje: Det er ikke alle som lenger kommer inn under ordningen – og dermed taket på egenandel på kr 1 990. Det betyr at de må betale alt selv.
For å være sikker på at jeg ikke har oversett noe, har jeg nå sjekket både på regjeringen.no, HelseNorge.no, samt flere avisartikler om saken, og i n g e n nevner diagnoser som ikke lenger kan opparbeide frikort innen egenandelstak 2. Så da vil jeg be deg være så vennlig å dokumentere hvilke diagnoser du mener ikke lenger får fri helsehjelp i Norge, og som ikke dekkes av andre ordninger.
Det er fint at du undersøker. Jeg finner ingen grunn til å tvile på en person som beretter sin sak på et medlemsmøte i pensjonistforening. I artikkelen ligger linken til VGs artikkel – og der fremgår dette med egenandelstaket slik du beskriver.
Det er bra du innrømmer at du tar feil, og ikke har gjort grundig nok research før du poster en artikkel som dette. Det er faktisk gjennomgående i hele artikkelen din. Tøv fra ende til annen.
Det er vel naturlig at et medlem av en pensjonistforening tar opp sitt problem på et medlemsmøte. Og at vedkommende sitt tidligere behandlingsopplegg ikke videreføres – og dermed kommer inn under ordningen med egenandelstaket. Det handler ikke «om å ta feil» men ta andres problemer på alvor. Men det er jf deg «tøv».
Tøvet oppstår når du ukritisk viderebringer denne pensjonistens (sannsynligvis) misforståelse, uten å gjøre noe som helst research for finne ut om de faktiske forhold. Enda verre blir det når du ditt siste tilsvar skriver at behandlingsopplegget ikke videreføres – og dermed kommer inn under ordningen med egenandelstaket. Dette viser jo at du var klar over at han falt inn under egenandelstaket, og dermed visste du at han aldri ville betalt kr 45.000,- som din opprinnelige påstand var. Var det ikke en misforståelse? Var det faktisk ren løgn du serverte?
Helt enig, det må da være lov å be om noe kildekritikk når det bare slenges ut påstander som viser seg å være totalt feil. Ikke rart denne pensjonisten fortviler om vedkommende har fortalt ham at det vil koste ham 45,000 for behandling når realiteten er 1900…..
Et spørsmål man bør stille til de blåblå er hvor det blir av alle de nye arbeidsplassene som skattelettelsene til de rike skal føre til. Og det haster å få gjort noe med dette.
Den eneste bransjen som for tiden vokser i Norge er i all hovedsak turistnæringen iflg Norges Bank (men også bygg/anlegg vokser, men det er pga økte offentlige investeringer, noe som er et viktig motkonjunktur tiltak). Årsaken til at turistnæringen vokser er at norsk vekslingskurs har svekket seg etter oljeprisfallet. Ap har kritisert regjeringen for å ikke ha noen aktiv turistpolitikk som kunne ha styrket turistnæringen enda mer. Ap kan ha et poeng her. Det kan nesten se ut som at mye av skattelettelsene isteden har havnet i boligbygging og i boligspekulasjon fremfor å bli investert i næringslivet. Det blir spennende å se om boligbobla sprekker.
De blåblå har redusert både formueskatten og selskapsskatten. Reduksjonen i selskapsskatten er en del av en internasjonal skattekonkurranse som landene driver med for å tiltrekke seg investeringer og arbeidsplasser på bekostning av andre land (altså såkalt race-to-the-bottom). I globaliseringen tidsalder blir land tvunget til å konkurrere om skatt istedenfor å samarbeide om skatt. Et ganske destruktivt system.
Hadde Høyre fått igjennom sitt ønske om å melde Norge inn i EU og eurosonen, ville bla situasjonen innenfor dagens turistnæring ha vært mye vanskeligere. Høyre er vel nå det eneste partiet på Stortinget som fremdeles går inn for norsk EU-medlemskap og dermed også for norsk euro-medlemskap. Et snev av de siste dagers hellige må man kunne si.
Før finanskrisen kan det godt hende at slike skattelettelser som de blåblå nå gir ville ha blitt investert i næringslivet. Etter finanskrisen har vestlig økonomi imidlertid gått inn i en slags form for stagnasjon med sviktende etterspørsel. I dag utgjør verdens samlede gjeld rundt 350% av verdens totale produksjon (BNP). Dette veldig høye gjeldsnivå fører til at veldig mange betaler avdrag og renter fremfor å konsumere. Dette store fall i konsum fører igjen til at det investeres mindre i næringslivet pga stagnerende etterspørsel og konsum. Mange investeringer utsettes i påvente av bedre tider. Fallende investeringer fører igjen til lavere aktivitet i økonomien.
De blåblå tror at vi lever i en evigvarende høykonjunktur. MEN stadig voksende gjeld undergraver denne mulighet for evig økonomisk vekst. Det sies at rentenivået i vår tid er det laveste på 5.000 år. Dette høres ut som et skikkelig dårlig kristegn. Det vil ikke være enkelt for noen å drive med økonomisk politikk i Norge fremover hvis etterspørselen i verdensmarkedet svikter. Men så lenge man ikke innser at verden har et gedigent gjeldsproblemet å hanskes med, vil situasjonen bli enda vanskeligere.
Jeg skulle gjerne likt å vite hvorfor jeg personlig kommer bedre ut av det med 3 000 i rødgønn skatteøkning fremfor det samme i borgelig skattelette.