Reallønnen i Storbritannia sank med 10,4% mellom 2007 og 2015, hvilket gir en delt sisteplass med Hellas.

Av Andreas Moksnes

En ny rapport fra TUC (hovedsammenslutningen av fagforeninger i Storbritannia) viser at britenes gjennomsnittlige reallønn falt med 10,4% mellom 2007 og 2015. Lønnsveksten i Storbritannia er dermed den laveste blant alle ledende OECD-land i etterkant av finanskrisen. Kun Hellas opplevde et like stort fall i reallønnsnivå i samme periode, og ellers var det kun Portugal som opplevde at reallønnen gikk ned.

Til sammenlikning har lønningene i Polen vokst med 23%, i Tyskland med 14% og i Frankrike med 11%. Rapporten baserer seg på ferske tall fra OECD, som viser en gjennomsnittlig lønnsøkning på 6,7% blant 29 ulike land.

LES OGSÅ: Brexit: Dagen arbeiderklassen slo tilbake

— Ikke la arbeiderne ta Brexit-regninga
Det britiske finansdepartementet kommenterte at tallene ikke fullstendig reflekterer den britiske levestandarden og påpekte at sysselsettingen i landet har gått opp med 0,6% i samme periode. I land som Polen og Tyskland har man derimot både oppnådd høyere sysselsetting og høyere lønnsnivå.

Utviklingen har gått ekstra hardt utover kvinner, og særlig ”millennials”, folk under 34 år. Generalsekretæren i TUC, Frances O’Grady, uttalte i en pressemelding at britiske arbeidere ikke vil tåle å måtte betale for nye økonomiske nedgangstider: ”Arbeiderne må ikke bli sittende med regningen for en Brexit-tilbakegang på samme måte som de gjorde for bankkrisen.”

Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.