Over 200 kvinner møttes da kvinneforeningen til Ahmadiyya Muslim Jama’at Norge inviterte til feiring av Grunnloven, friheten og samholdet onsdag 4.mai.

Av Guri Waalen Borch

moske3
Pakistans ambasadør, Riffat Masood, ønsker til lykke med 17.mai. Foto: Senna Syed

 

Kvinnegrupper, venninner, lokalpolitikere, stortingspolitikere, Oslos ordfører og den pakistanske ambassadøren, som også er kvinne, var til stede under det flere beskriver som et varmt, flott og hyggelig arrangement. Formålet med feiringen var ifølge invitasjonen å feire Grunnlovsdagen, bli kjent, bryte ned barrierer, fordommer og misforståelser slik at deltakerne kunne forenes rundt sine felles verdier.

LES OGSÅ den sterke kritikken mot Halvor Foslis kritiske bok om utviklingen i Groruddalen

Forsøker å bryte ned barrierer også muslimer imellom
Informasjonsansvarlig for kvinneforeningen, Annum Saher Islam, forteller at det er en del misforståelser rundt akkurat deres retning innenfor islam, Ahmadiyya. På 70-tallet i Pakistan ble det innfelt i den pakistanske grunnloven at Ahmadiyya-muslimer ikke på lovlig vis kunne kalle sitt gudshus for moské, de fikk heller ikke hilse på muslimsk vis. Noen muslimer stempler fortsatt Ahmadiyya-muslimer som «feil type» muslimer, men hun sier de også får støtte fra flere hold, og at flere andre muslimer deltok på arrangementet. Det var en stor glede at den pakistanske ambassadøren kom og holdt tale. Annum sier ambassadøren selv ikke er Ahmadiyya-muslim, men har god kontakt med menigheten, og at hun er en ambassadør som deltar, er aktiv og inkluderende overfor alle.

– Norge har gjort mye for oss
Mange flere enn forventet kom. Også politiet var tilstedeværende med seks kvinnelige betjenter, blant dem minoritetskontakten på Stovner politistasjon, Therese Lutnæs, som også holdt tale.
Ordfører Marianne Borgen (SV) var på plass og snakket blant annet om dugnadsånd og deltakelse. Dette er ord som beskriver kvinneforeningen godt. Ikke bare inviterer den folk med ulik bakgrunn til seg, men reiser også ut til ulike andre trossamfunn for å fortelle om seg selv og skape dialog og forståelse. I møte med mennesker er det ikke viktig hvilken religion de tilhører eller om de ikke tror, sier Annum. Mennesker er mennesker, og alle er like mye verdt.

I tillegg til informasjons- og dialogarbeid reiser kvinneforeningen også ut og besøker eldre på aldershjem, kun for å være sammen med dem, snakke med dem og bidra til mindre ensomhet. «Norge har gjort mye for oss», sier Annum. «Vi ønsker å gi noe tilbake og være aktive samfunnsborgere».  

God mat, omvisning og åpning for å stille «dumme spørsmål»
Lena Sæterli, lokalpolitiker i bydel Alna for Arbeiderpartiet, forteller at hun, der de satt rundt bordet, ba om å få stille noen av de “dumme” spørsmålene hun lurte på. Hennes sidekvinne, medlem av menigheten, smilte bredt og sagt: «Ja, det er jo det vi håper dere skal!»

LES OGSÅ Øivind Holens fantastiske assimileringsguide for innvandrere i Groruddalen

6-7 frivillige fra menigheten laget middag til gjestene, som ifølge Sæterli alene var verdt turen, men på en måte ble underordnet likevel. Etterpå var det omvisning i moskeen for dem som ville, rundt i ganger og rom, bønnerom for kvinner og menn, og det ble forklart hvorfor de var adskilt. «Jeg dro hjem lykkelig!» forteller Sæterli. «Lykkelig fordi dette finnes i min lille landsby her i Alna, at jeg hadde fått svar på flere spørsmål jeg lurte på- og truffet masse flotte damer». En annen lokalpolitiker, som også holdt tale, var Monique Nyberget Hiller (Ap).

God mat hører en verdig 17.mai-feiring til. Foto: Annum Saher
God mat hører en verdig 17.mai-feiring til. Foto: Senna Syed

Hun sa blant annet: – Det er ingen tvil om at vi har store forskjeller og utfordringer i vår bydel – selv om jeg kanskje så langt har tegnet et glansbilde av vårt lille mini-FN her i bydel Alna. Vi har fokus på hvordan vi skal sikre at alle barn får et likt utgangspunkt i livet og hvordan vi skal sikre at alle opplever frihet og muligheter. Hvordan vi skal utjevne de store levekårsutfordringene vi har i bydelen. Alle må få kjenne at de har plass i felleskapet, at deres stemmer blir hørt og at de er verdifulle for andre. Og jeg tror vi får det til!

Bidrar til færre misforståelser
Annum tror en av de store misforståelsene som finnes om islam er at det er en krigersk religion som ikke promoterer fred. Hun sier at kvinneforeningen til Ahmadiyya Muslim Jama’at Norge gjør mye av sitt arbeid etter råd og oppfordring fra menighetens åndelige leder, Hazrat Mirza Masroor Ahmad. Han drar aktivt rundt og prater med både statsledere og andre om fred.

Arrangementer på tvers slik som denne feiringen av fred, kjærlighet, Grunnloven, Norge og fellesskapet kan forhåpentligvis bidra til færre misforståelser, tror Annum. Bidra til at flere føler som Lena Sæterli etter arrangementet:– Jeg får virkelig troen på både damer og menneskeheten etter en sånn kveld! Gode taler, masse gode samtaler, svar på mange spørsmål, fellesskap og fokus på likheter og medmenneskelighet og at vi alle er så glad i landet vårt, Norge.

 

Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

5 svar på “200 kvinner feiret Grunnloven i Norges største moské på Furuset”

  1. De fleste som vet hva Ahmadiyamenigheten er og hva de står for har ikke noe problemer med dem. Men – de representerer ikke muslimer i Norge eller for den saks skyld verden – desverre. Forøvrig positivt at Pakistans ambassadør stiller opp, spesielt all den tid da Pkaistan koker over av glødende islamister som ønsker ahmadiyaene utryddet; grumsete holdninger som også finnes hos en av de største sunni-menighetene i Oslo og deres ledende imam som ledet en hatdemonstrasjon utenfor Pakistans ambassade nylig.

    1. Det er et bredt spekter av muslimske og kristne trossamfunn. Likevel skjer en generalisering og demonisering av alle muslimer. Det er problematisk.

      1. Dette klarer muslimene helt fint selv. Jeg er selv fra området det vises til i artikkelen, og Ahmadiyya er lagt for hat av nærmest samtlige muslimer.

        «De er ikke ekte muslimer» som Akhtar Chaudhry så fint sa det.

    2. Sunni-menighetene burde lære religiøs toleranse fra denne karen https://en.wikipedia.org/wiki/Abdel_Fattah_el-Sisi Bare for å ta det med engang: Ja han kom ikke til makten etter demokratiske idealer og man kan virkelig styre seg for den maktbruk han har bedrevet. Men i land som er rotfestet i islam, så er det meget sjeldent at landets øverste leder stiller opp i guds hus til religiøse minoriteter og legitimerer deres rett til å eksistere på linje med religiøse frender

  2. Muslimer bør forbys opphold i hele vesten. De er drapsmenn, voldteksmenn, terrorister, trygdemisbrukere, alt dette på ondskapens religion som disse muslimene utgjør. Ut med dere, skam dere

Kommentarer er stengt.