Lederen i UngKurd ble utvist fra Tyrkia for angivelig å utgjøre en fare for rikets sikkerhet og støtte terrorisme. – Det er latterlig, sier han og mener Utenriksdepartementet bør reagere.

Av Joakim Møllersen (tekst), Christian Vassdal (foto)

Etter å ha vært i Nord-Irak for å besøke kurdiske aktivister fikk Andam Aziz et ublidt møte med tyrkisk etterretningstjeneste på vei hjem til Norge. Etter å ha blitt anklaget for å støtte terrorisme ble han truet til å skrive under en erklæring på at han aldri skulle komme tilbake til Tyrkia.

— Jeg skulle egentlig til Syria, til Rojava, men vi slapp aldri over grensa så vi blei i Nord-Irak der vi traff folk, organisasjoner og aktivister, sier medlederen i UngKurd Norge til Radikal Portal.

— Vi reiste fra Oslo til Erbil i Irak, via Istanbul. Turen ned gikk fint, men tilbake var det ikke like hyggelig.

LES OGSÅ: Lederen av Palestinakomiteen i Norge deportert fra Israel

Tok mobilen
— Jeg kom til Flyplassen i Istanbul rundt klokka seks på morgenen og skulle bare vente noen timer på flyet mitt videre til Oslo. Men med en gang jeg kom på flyplassen kom det noen folk i sivilt bort til meg å ba om mobilen min. Jeg spurte hvem de var og da fortalte de var fra etterretninga.

De tømte mobilen og stilte spørsmål om bilder som lå inne på den. Alt handlet Aziz’ rolle i den kurdiske kampen.

Medleder for UngKurd Norge, Andam Aziz Foto: Christian Vassdal
Medleder for UngKurd Norge, Andam Aziz
Foto: Christian Vassdal

— Etter flere timer med avhør om mine politiske meninger og min aktivisme kom de med en erklæringen de ville ha meg til å skrive under på. Den var på tyrkisk, et språk jeg ikke kan, så jeg nekta å skrive under. Et par timer seinere kom de tilbake med erklæringen på engelsk, men de ville ikke gi meg en kopi.

Etter å ha blitt låst inne i en celle med andre fanger og truet med ytterligere fengsling skreiv til slutt Aziz under på erklæringen og fikk reise hjem til Norge. Selv har han aldri vært i Tyrkia og sier han ikke hadde tenkt seg dit annet enn på gjennomreise

Ikke et unikt tilfelle
— Jeg er ikke den første dette har skjedd med og blir heller ikke den siste. Jeg flere bekjente som har blitt utsatt for det samme, inkludert etnisk norske. Bare man nærmer seg den kurdiske saken står man i fare for lignende behandling. Det gjelder ikke bare aktivister, men også journalister og akademikere.

Andam Aziz har prøvd å henvende seg til Utenriksdepartementet om saken. Han mener det er uholdbart at en norsk statsborger kan bli kastet ut og anklaget uten grunnlag.

— UD vil verken uttale seg om min sak og lignende saker og de har ikke svart på mine henvendelser.

— Den norske staten og regjeringa bør stille krav. Hvorfor kan folk som meg bli hevet ut. De sier jeg støtter terrorister, at jeg er en fare for rikets sikkerhet. Det er latterlig! Det er alt for svakt, sier han og slår ut med armene.

Under overvåkning
— Det virker åpenbart for meg at de visste hvem jeg var da jeg landet. Jeg har aldri vært i Tyrkia før. Den tyrkiske ambassaden tar alltid bilder av folk hvis det er en demonstrasjon på utsiden og det har vært folk fra tyrkisk etterretning på arrangementer som for eksempel saladindagene som nylig blei holdt på Litteraturhuset. Dette er ikke noe Norge bør akseptere!

Norge og Tyrkia er begge med i militæralliansen NATO. Sammen med andre allierte som Saudi-Arabia og Qatar deltar flere NATO-land i en krig i Syria og Irak, angivelig mot IS. Norge trener opp styrker i Irak og driver rekognoseringsoppdrag. Samtidig har store deler av IS’ oljesalg gått til Tyrkia og landet har sluppet forsyninger og soldater over grensene til Irak og Syria. Også Tyrkia er i krig i Syria og Irak, men de har i hovedsak bombet kurdiske styrker, som regnes som de fremste i kampen mot IS.

— Tyrkias krigføring i Syria og Irak skjer med velsignelse fra EU og Norge grunnet NATO-medlemskapet til Tyrkia. Ingen medier skriver om de tyrkiske forbrytelsene i krigen. Nå ser det til og med ut til at Angela Merkel vil hjelpe til med å få en tysk komiker stilt for retten for å ha fornærmet Erdogan, forteller han med referanse til Jan Böhmermann som leste opp et satirisk dikt på tysk fjernsyn hvor han fortalte at Tyrkias president så på barneporno og likte å ha sex med geiter.

Et stadig mer autoritært Tyrkia
— I Norge har vi ytringsfrihet og pressefrihet. Det eksisterer ikke i Tyrkia. Den norske regjeringa bør ta avstand fra Tyrkias undertrykking av kurderne. Vi kan slutte å selge landet militært utstyr. Det er borgerkrig i Tyrkia nå og da har vi faktisk ikke lov til å selge dem våpen. Dessuten er det Tyrkia som er avhengig av Norge på grunn av turisme, ikke motsatt.

Aziz er oppgitt over at Norge i det hele tatt kan ha et så nært samarbeid med Tayyip Rcep Erdogans regjering.

— Vi ser hvilken retning Tyrkia går i. Det blir mer autoritært og fascistisk. Jeg er en liten mann, men skummel for store Tyrkia, smiler han og tar en slurk av kaffekoppen.

Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.