Foto: Roger H. Goun, Creative Commons

Tilstanden til lokaljournalistikken i Oslo har blitt stadig dårligere. Radikal Portal ønsker å gjøre noe med saken og da trenger vi deg med på laget.

Krisa i mediebransjen svekker demokratiet. Den begrensede dekningen av Oslo gjør situasjonen spesielt ille i landes største by. Vi i Radikal Portal ønsker å bøte på den situasjonen med en satsing på Oslo. Med oss på den vil vi ha byens innbyggere til å utforme sitt eget mediebilde. Et velfungerende demokrati kan ikke ha passive borgere. Media kan heller ikke fungere godt med passive brukere.

Tomrom som må fylles
Da Radikal Portal startet opp for drøyt tre år siden var en av de viktigste ideene bak prosjektet å fylle opp et tomrom som var stadig mer åpenbart. Vestresida og aktivistmiljøer manglet et sted for nettdebatt. I tillegg var mediedekningen for og av disse miljøene nærmest monopolisert av Klassekampen. Det er mye fint man kan si om den avisa, men den er nå en gang bare én enkelt avis med sine prioriteringer, sine ståsteder og sitt perspektiv.

Radikal Portal har utvilsomt blitt arena for debatter som ellers aldri ville blitt reist. Noen av disse har fått nasjonal og til og med internasjonal oppmerksomhet, men de fleste debatttene har forblitt interne, noe som kan være vel så viktig.

Siden internettets inntog i de tusen hjem, er det få bransjer som har endret seg så mye som nyhetsmediene. Et sviktende annonsemarked har gitt nedgang i inntekter og kutt i redaksjonene. Det er uunngåelig at slike nedskjæringer går ut over kvaliteten. Men det er ikke bare kvaliteten som har vært lidende under de rådende økonomiske forholdene, det går også ut over kvantiteten.

Vår underrapporterte hovedstad
Selv om flere medier har dukket under, synes lokalavisene å holde godt stand blant. I hovedstaden er imidlertid tilbudet av lokalnyheter svakt. Aftenposten la ned sin aftenutgave, som var regnet som hele byens lokalavis. Osloby kom som en skrinn erstatning. Et par-tre bydelsaviser holder koken, men de har sine begrensninger. Akers Avis Groruddalen dekker et område med 120.000 innbyggere og kommer ut to ganger i uka.

Selv er jeg oppvokst i Kirkenes, hvor kommunens 10.000 innbyggere kan lese siste nytt i Sør-Varanger Avis tre ganger i uka. I tillegg har den Vadsø-dominerte Finnmarken også et lokalkontor i byen. Den dekker Øst-Finnmark, og områdets 28.000 innbyggere kan nyte godt av en fersk avis i postkassa hver morgen, seks dager i uka. Man kan innvende at riksmedier som VG, Aftenposten, Dagens Næringsliv, Klassekampen og så videre sogner til Oslo, men disse dekker i all hovedsak nasjonale saker.

Det er demokratiet det er snakk om
Det er ikke uten grunn at media kalles den fjerde statsmakt. Demokratiet kan ikke fungere hvis ikke mediene fungerer. Det følger logisk nok at en mediebransje i krise også er et enormt demokratisk problem.

Stadig flere journalister melder overgang og blir “kommunikasjonsrådgivere”, “PR-konsulenter” og hva de ikke kaller seg. Lobbyister og spinndoktorer er i de fleste tilfeller mer nøyaktige stillingsbeskrivelser. Hver gang noen går fra et arbeid med å lage nyheter til ett hvor de skal fremme og forsvare et standpunkt de selv ikke har valgt, er et lite slag vunnet av pengemakta over folkestyret. At vi har en regjering som ikke ser ut til å bry seg, men heller vil bidra til å forverre problemet, bør ikke overraske noen. Heller ikke fra de rødgrønne partiene har det kommet forslag som kan sies å bøte på tiårskrisa som gnager vekk en av pilarene i demokratiet.

Dårlig mediedekning? Du kan gjøre noe med det!
Det er med slike tanker i bakhodet at Radikal Portal-prosjektet ble dannet og drives framover i dag. Den prekære situasjonen for Oslo-journalistikken er noe vi har satt oss som mål å gjøre noe med. En forsterket satsing på dekning av hva som skjer i hovedstaden er på trappene. Som en del av dette ønsker vi å få med Oslos innbyggere. Skal media være en høyborg for demokrati må man være inkluderende. Journalistikken må presenteres på en måte som er tilgjengelig for breie lag, men det kan ikke stoppe der. Vanlige folk kan ikke bare være mottakere av debatter bestemt i lukkede mediehus og i toppen av partipolitikken.

På bakgrunn av dette vil Radikal Portal arrangere kurs i journalistikk med oppstart på Lindeberglokalet 26. januar 18:00, og på Ellingsrudåsen Frivilligsentral 10. februar 18:00. Det er bevisst at vi har lagt kursene til bydeler som er lite omtalt i mediene og har relativt få stemmer i den offentlige debatten i forhold til folketallet. Det er nemlig om disse områdene at myter har fått befeste seg om ghettodannelser og no go-soner, myter skapt av folk som selv ikke har satt sin fot i bydelen. Det er derfor at det også finnes et åpenbart behov for stemmer som selv kjenner området, som kan fortelle om hva som skjer i lokalmiljøet – både på godt og vondt – og som kan bidra til løsninger framfor reine elendighetsbeskrivelser. Det er viktig for lokalsamfunnet, det er viktig for Oslo og det er viktig for demokratiet.

Vil du melde deg på eller har spørsmål angående kursene, se mer info på plakaten under eller send epost til osloportalen@gmail.com

Screenshot (23)RED

Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

7 svar på “Journalistikk for folket – og av folket”

  1. «Venstresida og aktivistmiljøer manglet et sted for nettdebatt.»

    Og det mangler vi fortsatt. Det kommer en god del gode artikler og debattinnlegg på radikal portal, men debattfeltet domineres akkurat som resten av media av høyresida (og gjerne ytre høyre). Dermed har ikke RP åpnet et rom for debatt for venstresiden, vi blir sittende og bruke tid på å krangle med høyresida, også blir det såpass useriøst og bortkasta tid at vi til slutt ikke gidder.

    Slik det er nå, ville det vært bedre om RP fjernet kommentarfeltet. Men jeg er enig i målet med et sted for nettdebatt, men da må vi få et rom uten de som dominerer kommentarfeltene på de andre mediene. Et rom der venstresiden kan diskutere våre uenigheter uten at høyresida blander seg inn.
    Nå er jeg klar over at den misforståtte ytringsfrihetsfundamentalismen også har et såpass godt tak på venstresiden at dette neppe vil skje, men synes alikevel at det er verdt å påpeke.

    1. Du vil altså stenge debattfeltet på radikal portal fordi du føler venstresiden ikke klarer å hevde seg der. For en tragisk taperaktig holdning.

    2. Formålet med Radikal Portal er ikke først og fremst at vi skal ha et fremragende kommentarfelt. Formen til kommentarfelt gjør at de ikke oppfordrer til en god debatt og jeg er enig i at mange av ordvekslingene i vårt kommentarfelt ikke er spesielt meningsfylte. Men nettdebatt er det på Radikal Portal like fullt, selv om det legges klart mest vekt tekstene kommentarfeltet befinner seg under. Det blir ofte mer produktivt av at folk får tenke seg litt om og at det foregår en redaksjonell prosess om nødvendig, i stedet for at man slenger ut det første og beste man tenker på under en artikkel man ofte ikke har lest.

      Ytringsfrihetsfundmentalismen står ikke spesielt sterkt i Radikal Portals redaksjon. Vi har faktisk blitt kalt venstreautoritære av den gjengen i Dagens Næringsliv for å ha ytret motstand mot framvisning og hyllest av nazipropaganda i et folkebibliotek. Her er en tekst jeg har skrevet om dette: https://radikalportal.no/2014/12/20/ytringsfriheten-pa-ytringsfrihetsfundamentalismens-alter/

      Det er fordeler og ulemper med et kommentarfelt, utvilsomt, men vi har ikke vurdert å sile etter politisk ståsted. Vi har imidlertid regler som gjør at mye som ville blitt akseptert her blir luket ut. Det finnes flere slike fora som du etterspør på Facebook.

  2. Folket består av flere enn ytre venstre, men andre er vel ikke velkomne…

    1. Du får lese saken du har kommentert under så skjønner du kanskje at kommentaren din ikke er den mest innsiktsfulle.

  3. Jeg tror man kunne hatt fordeler av å stille visse vilkår til deltakerne på Forumet, krav om fult navn tror jeg f.eks. ville kvittet oss med det verste høyreslagget. Når det gjelder kurset blir jeg gjerne med til høsten da jeg flytter tilbake til Oslo (om dere har nye kurs da 🙂 )

Kommentarer er stengt.