Oslo Natur og Ungdom håper det sterke aktivistiske engasjementet under klimaforhandlingene i Paris vil presse politikerne til å følge opp klimaavtalen og omstille oljenasjonen Norge.

Nye og strenge aksjonsrestriksjoner i Paris gjorde det vanskelig for aktivister å samle seg og bli hørt. Til tross for dette, brukte 80 aktivister fra Natur og Ungdom 30 timer på buss for å være til stede og aksjonere.

De møtte folk fra den norske forhandlingsdelegasjonen, laget lysbanner, deltok på en stor aksjon hvor man skrev «Climate, justice, peace» over hele Paris ved hjelp av GPS-koordinater og demonstrerte foran Eiffeltårnet med 10 000 andre aktivister.

Les også: En klode – en felles framtid.

12370753_10153593097096622_202662793797396962_o
Foto. Natur og Ungdom

Hadde håp til klimaministeren

Natur og Ungdom hadde et håp om at klima- og miljøminister Tine Sundtoft ville oppfylle det ansvaret Norge hadde for å sikre en ambisiøs og rettferdig klimaavtale.

Vi dro til Paris for vise at det er mange som krever at Norge tar ansvar og forhandler frem en avtale der vi som har et historisk ansvar hjelper andre land til å redusere sine utslipp, samtidig som vi kutter på hjemmebane.

Dette er den eneste rettferdige måten å løse klimautfordringene verden står ovenfor i dag. Dessverre er det mye bruk av svake ord som «kan» og «bør» i avtalen som ikke er forpliktende, i tillegg til at det er mange mål, men få tiltak i avtalen.

Les også: Vi stoler ikke på verdens ledere, samlet i Paris.

Jenter fra Oslo Natur og Ungdom: Ida Johanne Ringdal Johnsen, Matilde Clemetsen, Paulina Dubkov, Tora Fougner-Økland, Ane Volla, Clara Doupovec
Jenter fra Oslo Natur og Ungdom: Ida Johanne Ringdal Johnsen, Matilde Clemetsen, Paulina Dubkov, Tora Fougner-Økland, Ane Volla, Clara Doupovec

Grasrotengasjement trengs

Vi er klare over at det ikke er klimaforhandlingene som kommer til å redde verden.

Om vi bygger sterke grasrotorganisasjoner kommer det folkelige engasjementet til gjøre at politikerne må handle.

I Paris har vi prøvd å dytte forhandlingene i riktig retning, samtidig som vi utnyttet muligheten til å bygge et stort internasjonalt nettverk med andre organisasjoner.

Klimaforhandlingene er jo ikke det som skal sette taket for hva vi skal gjøre, men det skal bli en solid grunnmur som ingen skal kunne bryte.

12316357_1175732032454197_7357749986795783513_n
Foto: Natur og Ungdom

Norge må gjøre sitt

Vi vil fortsette å kreve at Norge tar sin del av ansvaret.

Arbeidet er absolutt ikke over, selv om vi nå har en avtale. Vi kan ikke bare plante nye trær og bevare regnskog, vi må også gjøre en jobb hjemme.

Vi må gå fra å være en oljenasjon til å bli et fornybarsamfunn. Likevel er Norge nå i gang med 23. konsesjonsrunde i Barentshavet, noe som strider mot de kuttløftene Norge har gitt.

Les også: Terror og klimaforhandlingene i Paris.

 

Ane Volla er leder i Oslo Natur og Ungdom