Det nye byrådet i Oslo vil ta sin del av ansvaret for strømmen av flyktninger til Norge. Foto: Åsa Maria Mikkelsen, CCO Commons

Utlendingsdirektoratet (UDI) har bedt Oslo kommune huse 3000 nye mottaksplasser for asylsøkere. Kommunen jakter nå på jakt etter egnede tomter.

Av Christian Øivindsønn Boger

De siste ukers rekordstore tilstrømming av flyktninger og asylsøker til Norge har ført til et ekstraordinært press på det statlige mottaksapparatet og skapt et akutt behov for flere asylmottak. For å løse problemene har UDI nå henvend seg til en rekke kommuner med spørsmål om hjelp til å finne egnede steder for slike mottak.

— Vi har fått en forespørsel fra UDI om å kunne huse 3000 nye asylmottaksplasser, opplyste byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad, på bystyremøtet onsdag.

Han la vekt på at det har oppstått en akutt mangel på mottaksplasser, både i Norge og globalt, og at Oslo ønsker å avhjelpe myndighetene.

— Vi har sagt oss villige til å skaffe til veie det antallet plasser UDI har bedt om og er nå på jakt etter tomter hvor vi eventuelt kan lokalisere slike mottak, sier han.

Fremskrittspartiet eneste motstander
Det er bred tverrpolitisk enighet i bystyret om at kommunen stiller opp for myndigheten og skaffer de forespurte mottaksplassene. Samtlige partier seg bak det arbeidet byrådet nå har startet, med unntak av Frp.

— For oss er det helt uaktuelt å godta at Oslo skal skaffe 3000 mottaksplasser for disse «lykkejegerne». Skal vi hjelpe disse må vi gjøre det i nærområdene til der de flykter fra, sa gruppeleder Carl I Hagen på bystyremøtet.

I tillegg til den generelle motviljen mot å hjelpe asylsøkerne her til lands mener Hagen det nå blir helt feil at Oslo skal gi avkall på dyre tomter til et slikt formål.

— Dette er galskap at man med de dyreste tomteprisene i landet skal legge til rette for opprettelse av asylmottak. Dette blir trolig de dyreste og dårligste mottakene man har sett. Kommunen skal ikke drive med noe private kan gjøre både bedre og billigere, mente Hagen.

Hagens raljering med flyktningsituasjonen og Oslo kommunes engasjement ble møtt med vantro og spredt latter blant bystyrets øvrige medlemmer. Både Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg og Venstres Guri Melbye understreket fra talerstolen at det nå er viktig at Oslo tar sin del av ansvaret for å avhjelpe den akutte krisen man nå ser.

— Det er viktig at vi viser at også Oslo kan ta ansvar i den situasjonen vi nå ser og det er vår plikt som politikere å finne løsninger som kan avhjelpe krisen, sa Melbye.

Prosessen i gang
Prosessen med å lokalisere egnede tomter skjer i nært samarbeid med de ulike bydelene og prosessen er allerede godt i gang. Når den er fullført og om lokasjonene man finner som egnede vil oppfylle myndighetenes krav er ikke foreløpig ikke kjent.

— Nå er vi bevisste og tar vår del av ansvaret for å hjelpe i en vanskelig situasjon, og så får vi i samarbeid med UDI og eventuelt andre komme fram til en så god løsning som mulig,

Lippestad var onsdag klar på at byregjeringen ikke ønsker et stort mottak i byen men flere små.

– Vi ønsker å gi brukerne av disse et mottakene et så godt tilbud som mulig og da er det lite ønskelig med et stort mottak.

Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

2 svar på “Oslo kan få 3000 nye mottaksplasser”

Kommentarer er stengt.