Fotballhistorien er full av historier om korrupsjon. Her er en oversikt over noen av de mest fargerike.

Den kriminelle virksomheten i fotballen utviklet seg nesten helt fritt frem til 2010. For den 2. desember 2010 ble nemlig Russland og Qatar tildelt VM i fotball for henholdsvis 2018 og 2022, og det ble tydeligere enn noensinne at korrupsjonskulturen i fotballverdenen hadde nådd et grenseløst nivå. Korrupsjon hadde blitt en del av spillet, og en sportspresse som til da hadde levd altfor tett opptil disse mørkemennene i fotballen, kunne ikke lengre være blinde for denne åpenbare korrupsjonen. En strøm av korrupsjonsskandaler har blitt avdekt, og FIFA-president Sepp Blatter gikk av som følge av korrupsjonen. Men det finnes flere skandaler. Mange flere. Vi har nok knapt sett toppen av isberget. Korrupsjon finnes i forskjellige former. Her er topp 20-listen over korrupsjon i fotballen.

1. VM i Qatar 2022.
Den største idrettsskandalen i historien. Tildelingen av VM til Qatar er komisk, tatt i betraktning at det er umulig å spille fotball der om sommeren på grunn av varmen. Men det er verre at det ble inngått handelsavtaler med flere land. Thailand fikk en gunstig gassavtale for å gi sin stemme til Qatar. I Frankrike ble president i UEFA, Michel Platini, som var uttalt Qatar-skeptisk, innkalt til Frankrikes overhode Sarkozy hvor han skal ha blitt fortalt at Frankrike hadde mottatt bestillinger på flere Airbus-fly fra Qatar samt krigsmateriell, mot å gi Qatar sin stemme. Qatar skal i tillegg ha distribuert over 30 millioner kroner som smøring til FIFA-delegater via Qatar sin FIFA-delegat Mohamed Bin Haman og tidligere president i CONCACAF Jack Warner (som utrolig nok har to sønner i FIFA). I forbindelse med hvitvasking av penger ble flere FIFA-delegater arrestert i forkant av FIFA-kongressen i mai 2015, og FBI mener de er innblandet i korrupsjon verdt rundt 1170 millioner kroner. Stadionene i Qatar bygges av slaver. Så langt har én slave dødd annenhver dag under byggearbeidene.

LES OGSÅ: Internasjonale organisasjoner er gjennomkorrupte

2. VM i Russland 2018
England søkte også om å få VM i 2018, og påstår at de ble kontaktet av minst 4 FIFA-delegater som ville gi sin stemme til England mot betaling. I søkeprosessen dukket det opp et rykte om at Spania ville trekke sitt bud hvis Russland kunne hjelpe til med å bestikke dommerne under fotball-VM i Sør-Afrika. Flere FIFA-delegater mistenkes for korrupsjon og hvitvasking av enorme pengesummer i forbindelse med tildelingen av fotball VM til et Russland som er i konflikt med Ukraina og som har store problemer med tribunebråk, rasisme og homohat. Vladimir Putin skal selv ha engasjert seg, og FIFA-president Sepp Blatter skal ha stått på «lønningslisten» til Russland. UEFA sjef Michel Platini skal ha forsøkt blitt kjøpt med et maleri av Picasso.

3. Europol-rapporten om kampfiksing i Europa i 2013
Det var en trist dag for europeisk fotball da EU sitt politiorgan, Europol, offentliggjorde rapporten om kampfiksing i februar 2013. Det ble fastslått at over 380 kamper i Europa mellom juli 2011 og august 2013 var fikset. Deriblant flere kvalifiseringskamper til VM og EM, to Champions League-kamper og flere toppserie-kamper i Europa. I tillegg hadde Europol sterke indisier på at mange flere enn de 380 kampene var fikset. Europol hadde konkrete bevis, og en av kampene man kan nevne var Norges EM-kvalifiseringskamp mot Malta.

4. Hvitvaskings-skandalen med Texeira, Havalange og ISL i 2013 (fra 90-tallet)
FIFA-president Joao Havalange og FIFA-medlem Ricardo Texeira ble i 2012 anklaget av sveitsiske myndigheter for å ha mottatt henholdsvis 10 millioner kroner (Havalange) og 83 millioner kroner (Texeira) fra markedsføringsselskapet ISL. Sveitsiske myndigheter mener de mottok mye mer. Tiltalen ble på ”mirakuløst” vis unngått, ved at begge to betalte myndighetene for å unngå rettssak. Sveitsisk politi mener det er umulig at FIFA-president Sepp Blatter ikke visste om korrupsjonen.

5. EURO 2012 i Polen og Ukraina
Spyros Marangos fra Cyprus Football Association har bildebevis for at det foregikk storstilt korrupsjon i forkant av tildelingen av EM 2012 via et kypriotisk selskap. Det skal ha blitt utbetalt over 120 millioner kroner i bestikkelser til UEFA-delegater, hvorav en av utbetalingene skal ha foregått ved at man stappet en teddybjørn full av penger før delegaten fikk den som en «gave». Den rumenske UEFA-representanten og fotballpresidenten Mircea Sandu skal ha fått over 20 millioner kroner for å gi sin stemme til Polen og Ukraina. I Polen var ikke korrupsjon i fotballen noe ukjent fenomen, langt i fra. I 2008 holdt ikke GKS Katowice sin president Piotr Dziurowicz ut lengre og avslørte omfattende korrupsjon i polsk fotball. Blant annet ble det bevist at kampen mellom Krakow og Zaglebie Lubin var fikset, slik at Lubin kunne kvalifisere seg for UEFA-cupen. Over 30 lag fra de øverste divisjonene ble dømt for korrupsjon etter at saken ble rullet opp av polsk politi.

6. Italia før EM 2012; Calciopoli skandalen.
En strøm av korrupsjonsanklager har dessverre preget Italiensk fotball. Og i forkant av EM i 2012, under en landslagssamling, ble spillerne Domenico Criscito og Stefano Mauri arrestert, mens de andre landslagsspillerne fikk husarrest. Landslagets deltakelse i EM 2012 var truet. Juventus sin trener Antonio Conte og veldig mange flere ble hentet av politiet under mistanke om korrupsjon. Skandalen og omfanget av korrupsjonsanklagene var så store at den italienske statsministeren Mario Monti spøkefullt foreslo å legge ned italiensk fotball i 2-3 år for å få bukt med det enorme problemet. Juventus ble rammet hardest da de mistet titlene sine og måtte ned en divisjon, mens AC Milan og andre klubber var heldige og slapp unna. I Italia trengte nemlig ikke mørkemennene å finne nye kanaler for sin virksomhet, for her var det allerede et fruktbart system som bare trengte litt «vanning».
«Better two wounded than one dead,» sa Gianluigi Buffon en gang og tenkte nok på alle de uavgjorte resultatene i italiensk fotball.

LES OGSÅ: Ti filmer om makt og medias mørkemenn

7. FC Porto
De fleste portugisere vet at FC Porto er korrupte. Eneste grunn til at klubben fremdeles er i toppserien er at de telefon-avlyttede samtalene mellom FC Porto, dommere og representanter fra det portugisiske fotballforbundet ikke ble godtatt som bevis av den portugisiske retten. FC Portos president de siste 30 årene, Pinto da Costa, styrte selv hvem som skulle dømme FC Porto sine kamper, og på telefonsamtalene kan man høre at dommerne blir tilbudt «frukt» (prostituerte) og at de blir spurt om de vil ha «melk eller kaffe» (hvite eller svarte prostituerte). Den ikke ukjente spilleren på laget, stjernespilleren Deco, kastet i en kamp skoen sin på dommeren, og FC Porto skal ha betalt en avis for å lage en sak hvor Deco uttalte at han ville vurdere å slutte på landslaget hvis han ble straffet. Følgen var at Deco slapp straff for sin skandaløse oppførsel. Michel Platini forsøkte forgjeves å nekte FC Porto en plass i Champions League i 2005.
Men hvorfor har ikke FC Porto og Pinto da Costa blitt stoppet av fotballforbundet eller rettssystemet i Portugal? Ja, det kan man jo lure på….

8. Marseille
Den franske storklubben hadde bedrevet kampfiksing i mange år før de ble avslørt i 1993. I disse årene vant Marseille toppserien hver gang samt Champions League, før de mistet alle titlene sine og ble sendt nedover i seriesystemet. Arsene Wenger, da trener i Monaco, uttalte at han på den tiden hadde en tydelig følelse av at det foregikk storstilt kampfiksing fra Marseille. Klubbleder Bernard Tapie ble i 1995 fengslet i 3 år for sine ugjerninger. Senere skiftet «sosialisten» og tidligere minister for Parti Radical de Gauche politisk side og ble en del av Sarkozy sitt apparat, partiet Union Pour un Mouvement Populaire, under det franske presidentvalget i 2007.

9. Stasi og Dynamo Berlin
I 1978 sa sjef i Stasi, Erik Mielke, at det var på tide at Dynamo Berlin begynte å vinne Oberligaen i Øst-Tyskland. Og det begynte de å gjøre takket være streng kontroll på dommere. Det var forøvrig de politiske toppene via Stasi som bestemte hvilke dommere som skulle få reise utenlands for å dømme kamper for UEFA og FIFA. Men Stasi hadde også streng kontroll på sine spillere, spesielt i Dynamo Berlin, som var Erik Mielkes hjertebarn og leketøy. Spillere som hoppet av ble forfulgt, og en av dem, Lutz Eigendorf, en midtbanespiller kalt DDRs Beckenbauer, som hoppet av i 1979, ble drept av Stasi etter å ha signert for den vesttyske klubben Eintracht Braunschweig.

10. Norge (NFF) konstruerte et U14-landslag og ga det til en fotballagent
I 2003 startet Norges Fotballforbund (NFF) et samarbeid med nå ex Manchester United-spiller Ole Gunnar Solskjær og et selskap han da var medeier i (Dynamic Solution), hvor NFF satte sammen et uoffisielt U14-landslag og sendte mellom 20 og 25 14-åringer på «Solskjær-skolen». I resten av verden begynner man med landslag først som 15-åring. Dynamic Solution besto egentlig av fotballagenter (Jim Solbakken og John Vik), som var venner av Solskjær, og dette «U-14 landslaget» var egentlig hovedretten på en utstilling hvor utvalgte fotballagenter kom til dekket bord. De agentene som er med her har nå selvfølgelig kontroll på de aller fleste norske fotballspillerne, og da Joshua King (nå Bournemouth i Premier League) sin mor ringte NFF og ba om råd tidlig i Kings karriere fikk hun til svar; «ring agent Jim Solbakken».

11. Edilson Pereira de Carvalho og Robert Hoyzer
Kjøpte dommere er ikke noe nytt fenomen, men når den verdenskjente brasilianske FIFA-dommeren Edilson Pereira de Carvalho ble arrestert var det direkte flaut for den da VM-klare vertsnasjonen Brasil. Skandalen ble avslørt i september 2005 og kalt Escândalo do Apito eller ”The Whistle Scandal”. Carvalho ble dømt for å ha fikset 9 toppseriekamper i Brasil. Omtrent samtidig skjedde det i Tyskland også, og det bare var noen måneder før VM skulle sparkes i gang i samme land. Dommeren Robert Hoyzer hadde fikset kamper som dommer i 2. bundesliga i en god stund, selv om flere kollegaer av ham allerede hadde meldt sin mistanke mot ham. Det ble jobbet svært hardt fra både det tyske forbundet DFB og FIFA for å få hysjet ned denne skandalen innen VM i Tyskland startet.

12. Wayne Rooney sitt røde kort i landskampen mot Montenegro
Samme dag som Wayne Rooney skulle spille landskamp mot Montenegro slapp nyheten om at hans far og onkel nettopp hadde blitt arrestert for å ha betalt Motherwell-spilleren Steve Jennings en pen sum penger for å lage rødt kort i kampen mot Hearts. Det som så skjer senere samme dag er nesten for utrolig til å være en tilfeldighet. Wayne Rooney pådro seg et helt umotivert rødt kort da han sparket ned Dzudovic 17 minutter før slutt. Det er faktisk ikke uvanlig å sette penger enkelthendelser under kamper, noe ex Southampton-spillerne Matthew Le Tissier og Claus Lundkvam tidligere har fortalt:

LES OGSÅ: Dei fattige betalear VM i Brasil

13. Storstilt kamp-fiksing i Tyrkia, 2011
Sommeren 2011 ble 61 personer, spillere og trenere arrestert etter at tyrkisk politi hadde mistanke om kampfiksing i 19 kamper spilt i de to øverste ligaene i Tyrkia. Blant annet skal den tyrkiske cup-finalen ha vært fikset. Som følge av det enorme omfanget av korrupsjon fikk denne saken stor oppmerksomhet over hele verden og UEFA og FIFA måtte reagere. Fenerbache ble kastet ut av Champions League og Sepp Blatter uttalte noe som er interessant i forhold til FIFA-skandalen i mai 2015: «We will suspend them for life. Then they will never come back to football –- being officials or being players, they will be banned for life»
http://www.todayszaman.com/news-250125-fifa-chief-blatter-calls-for-life-bans-for-match-fixers.html

14. VM i Sør Afrika 2010 og byggingen av Mbombela Stadium
Byggingen av denne VM-stadionen var preget av beskyldninger om korrupsjon i tildelingen av byggekontrakter. Flere lokale politikere var svært kritiske til måten denne saken ble håndtert lokalt i Sør-Afrika, og det ble deres død. Seks lokalpolitikere ble drept som følge av at de kommenterte korrupsjonen omkring byggingen av Mbombela Stadium. Sør-Afrika skal forøvrig ifølge amerikanske myndigheter, ha betalt rundt 80 millioner kroner til UEFA delegater i smøring for å få VM i 2010.

15. CONCACAF Gold Cup, kampfiksing med El Salvador, Cuba og Grenada i 2011
Sommeren 2011 oppdaget amerikanske etterforskere et uvanlig mønster hos noen bettingselskaper. Etterforskning ble opprettet, og de fant ut at flere kamper var fikset. Hvis man kombinerer en 10-dobling av gambling på disse kampene fra Asia med at El Salvador tapte 5-0 for Mexico og at Grenada tapte sine 3 kamper til sammen 15-1 samt at Cuba tapte sine 3 til sammen 16-1, så er det lett å forstå at det foregikk utstrakt kampfiksing i dette mesterskapet. Forøvrig var El Salvador også involvert i en skandale i 2013. Mange spillere og fotballklubber skal ha fikset kamper, hvorav flere arresterte nevnte at de hadde vært i kontakt med en mann fra Singapore de kalte «Dan Tan». Kamper som ble fikset involverte kvalifiseringskamper til VM i Brasil 2014.

16. Korrupsjon i kinesisk fotball
Hvor skal man starte? Kinesisk fotball er så preget av korrupsjon, kameraderi og pleie av bekjentskaper oppover i ettparti-systemet at den vanlige kineser knapt bryr seg om kinesisk fotball. Flere kamper har så komiske utfall at kampfiksingen er åpenbar. I en kamp mellom Qingdao Hailifeng FC og Sichuan FC i september 2009 ledet hjemmelaget 3-0 bare noen minutter før slutt. Kampen var fikset til å avslutte med 4 mål totalt. Hjemmelagets forsvar begynte å skyte på egen keeper, men keeperen var ikke informert om at kampen var korrupt. Til slutt ropte treneren keeperen ut mot midtbanen slik at de kunne få inn det beordrede selvmålet, men midtstopperen som sendte ballen høyt over egen keeper bommet på eget mål rett før dommeren blåste av kampen. Treneren ble kjeftet huden full av klubb-eieren: «du er håpløs, du klarer til og med ikke å fikse en fotballkamp!» I Kina kunne man også kjøpe seg en plass på landslaget for 100.000 yuan via fotballpresidenten Nan Yong, og i 2007 fortalte en dommer at han var helt forvirret etter å ha blitt kontaktet av så mange forskjellige folk fra kommunistpartiet som ville fikse en bestemt kamp at han ikke viste hva han skulle gjøre.

17. Liverpool – Manchester United
Siste serierunde i engelsk toppdivisjon i 1915 blir husket for korrupsjonen i kampen mellom disse to gigantene i europeisk fotball. Manchester United måtte vinne for å unngå nedrykk. Kampen var fikset, og 4 av Liverpool sine spillere var også involvert. Manchester United vant kampen 2-0 og som følge av det rykket Chelsea ned. Det engelske forbundet FA grep dermed inn. Spillerne ble riktignok straffet på livstid, men ikke selve laget Manchester United. Spillerne fikk faktisk tilbud om amnesti hvis de frivillig ble med og kjempet i 1.verdenskrig, noe flere av dem takket ja til og en av dem, Sandy Turnbull, ble sågar drept under krigen. FA utvidet forresten likså greit toppserien slik at Chelsea slapp å rykke ned.

18. 55-1 og 66-1
De lokale rivalene Curtorim Gymkhana og Wilifred Leisure delte førsteplassen i indisk 2.divisjon før siste serierunde. Wilifred måtte derimot vinne sin kamp med sju mål for å gå forbi Curtorim på målforskjell. Til pause ledet nettopp Wilifred 7-0 over Dona Paula Sports Club, men Curtorim hadde derimot tatt det helt rolig mot sin motstander Sangolda Lightning. Det må ha skjedd noe korrupt i pausen som involverte alle fire lagene siden det ble målbonanza i 2. omgang. Representanter for de to toppklubbene var på begge stadionene og rapporterte helt vilt per telefon, og da dommerne blåste av hadde Wilifred vunnet 55-1 mens Curtorim vant sin kamp 66-1. De scorte altså 121 mål til sammen i siste serierunde, 116 av dem i 2.omgangen.

LES OGSÅ: Det mest radikale fotballaget i verdenshistorien

19. Greske fotballpresidenter og eiere tatt for kampfiksing i 2011
President for Olympiacos Volos Achilleas Beos and Kavalas president Stavros Psomiadis var blant de 15 innen gresk fotball som ble arrestert i en stor kampfiksing-skandale i Hellas i juni 2011. I tillegg ble 70 ikke navngitte personer arrestert. Nok en gang var det telefonavlytting som ble brukt av politiet. Den store forskjellen i denne greske tragedien i forhold til andre land i Europa var at mye av korrupsjonen genererte trusler om svært grov vold. Etter hvert som saken rullet av gårde ble flere involvert. Toppklubber som Olympiakos var involvert og presidenten i det greske fotballforbundet skal ha fingert hvilke dommere som dømte bestemte kamper. Til og med pressen skal ha vært kjøpt og betalt.

20. Avdekking av omfattende korrupsjon i Romania og Øst-Europa i 1988
Myndighetene ble tvunget til handling av publikum de begynte å rope ”tyver – tyver” under fotballkamper på stadioner rundt om i Romania på slutten av 80-tallet. Dommere, spillere og trenere ble stoppet på vei hjem fra kamp, og det politiet fant, beskriver vel litt av den situasjonen Romania var i på den tiden. Biler var fylt med fyringsved, levende høner og matvarer. Noen fotballkamper var preget av så merkelige hendelser og avgjørelser at publikum til slutt protesterte høylytt. Dermed måtte kommunistparti i flere land gripe inn for å roe ned en utvikling som av pressen ble beskrevet som ”et forsøk på å legalisere korrupsjon”.

For øvrig kan man nevne at toppseriene i Sør-Korea, Kongo, Vietnam, Albania, Polen, Malaysia og Colombia har vært eller er preget av mye korrupsjon og kampfiksing og at jeg personlig fikk sjokk som 9 åring da jeg så Vest-Tyskland spille uavgjort mot Østerrike i Spania VM 1982.

NB: Noen av disse sakene havnet aldri i retten og noen har blitt frikjent av eget forbund.

Ole Bernt Krogstad skriver om fotball og musikk.