Strålende sol og hyggelig temperaturer skapte en god ramme rundt årets 1.mai-feiring i Oslo. Feiringen ble preget av paroler mot oppmykningen av arbeidsmiljøloven og flyktningkatastrofen i Midt-Østen og i Middelhavet.
Av Christian Boger og Christian Vassdal(foto)
Solen skinte fra en nærmest skyfri himmel. Med unntak av en noe kjølig vind, var det liten grunn til å klage på vårværet da klokken tikket mot 11 og årets 1. mai-arrangement virkelig var i ferd med å sette i gang i skyggen av LO og Arbeiderpartiets hovedkontor. Plassen fyltes sakte men sikkert opp, og folks glede over dagen var til å ta og føle på.
Havneabeidere, sykepleiere, snekkere og miljøaktivister. Alle sto de arm i arm på denne festdagen. Alle hadde stor tro på at dagen er med på å gjøre en forskjell i kampen mot regjeringens angrep på arbeidsmiljøloven.
— Dette er alle venstreaktivisters 17. mai og i år kanskje mer enn noen gang, sier en kampklar Amin Alexander Røine til Radikal Portal.
Røine var en av mange som tok turen til Youngstorget for å få med seg årets appellanter og samholdet i arbeiderbevegelsen på årets store dag.
LES OGSÅ: Vi har ikke lov til å glemme Osvald-gruppas innsats
1. mai vil bestå
Hvert år forsøkes det, og da spesielt fra høyresiden i politikken, å gjøre narr av 1. mai. Både politiske partier og kommentatorer gjør sitt for å få det til å se ut som dagen har gått ut på dato og nå er en fridag man bhennes og dennisør gjøre seg av med. Hardest er kritikken mot dagen gjerne fra Fremskrittspartiet og slik har det vært også i år.
Leder i Rødt og partiets førstekandidat i Oslo, Bjørnar Moxnes, la ikke skjul på at han finner angrepene på 1. mai smått komiske.
— Det er etterhvert blitt et sikkert vårtegn at FrP forsøker å avskaffe 1. mai som fridag, humret han.
Moxnes er fullt overbevist om at dagen har en rett til å eksistere og er overbevist om at dagen vi l overleve angrepene fra partiene på høyresiden.
— 1. mai vil vil fortsette å være en viktig kampdag og vil bestå lenge etter at Fremskritspartiet har «gått i graven», forsikret Moxnes tilhørerne på Youngstorget.
Fokus på arbeidsliv og flyktninger
Oppmøtet i år ble anslått til å være på 9500 mennesker. Det er historisk høyt. Vi må tilbake til forrige århundre for å finne noe lignende. Dette til tross for at årets paroler rundt angrepene på arbeidsmiljøloven, innvandrings- og flyktningpolitikken, havnearbeiderkonflikten og miljøspørsmål har blitt kritisert av mange for å være for vage og lite konfronterende.
— Vi skal ta Oslo tilbake og sørge for en reversering av både privatisering og anbudsutsetting av tjenester, var hovedbudskapet både fra Moxnes og SVs førstekandidat, Marianne Borgen.
LES OGSÅ: Tittelspor til 1. mai
1. mai for venstresida er som 1. pinsedag for pinsebevegelsen.
Det var kult dere tok dette innlegget med under utvalgte diskusjoner!