Store protester har brutt ut i Ferguson etter at politimannen som drepte en ubevæpnet svart tenåring slipper tiltale. Raseriet mot diskriminering fra politiet er stort.
Av Ellen Sandum
Darren Wilson var i tjeneste da han 9. august i år avfyrte skuddene mot afroamerikanske Michael Brown og drepte den ubevæpnede attenåringen. Brown ble drept med seks skudd, hvorav to mot hodet. I kjølvannet av hendelsen har det vært en rekke demonstrasjoner og opptøyer i Ferguson, og en bred samfunnsdebatt om politivold mot svarte borgere.
LES OGSÅ: Michael Brown-saken blottlegger ny type politi i USA
Dommen om å ikke ta ut tiltale har igangsatt store demonstrasjoner og voldsomme opptøyer i Ferguson, en forstadsby til St. Louis. I tillegg til demonstrasjoner i gatene har det vært innbrudd i butikker, ildspåsettelse av biler og bygninger, mens politiet har svart med arrestasjoner og tåregass.
Raseriet i Ferguson kommer ikke av denne dommen alene. Mange mener det henger sammen med et vedvarende mønster av systematiske klasse- og raseskiller i USA. Data viser at afroamerikanere er klart overrepresentert på statistikken over arrestasjonsrelaterte dødsfall, melder det amerikanske nettstedet Mother Jones.
LES OGSÅ: Sosiologopprør mot amerikansk politi
Videre er Wilson, ifølge nettstedet, kun den siste av av mange i rekken av politimenn som under lignende omstendigheter slipper tiltale. Ved politiskyting som resulterer i dødsfall er de fleste som blir skutt er svarte. Dette antyder dette en sterk rase- og klasseproblematikk. Demonstrantenes frustrasjon har gjennom høsten vært rettet mot denne ukulturen i politiet, hvor skyting gang på gang ikke resulterer i domfellelse eller tiltale for gjerningspersonen.
«…ukulturen i politiet, hvor skyting gang på gang ikke resulterer i domfellelse eller tiltale for gjerningspersonen».
Meg bekjent er det statsadvokaten som tar ut tiltale, og dommer / juryen som dømmer. Så hva mener du med ukulturen i politiet?