Foto: Håkon Sønderland

Fuglebestanden i Europa har minsket med over 400 millioner på 30 år. Også her hjemme merker man en økt press på fuglebestanden.

Av Christian Boger

En ny rapport publisert i tidsskriftet «Ecology Letters» viser en dramatisk nedgang i fuglebestanden i Europa over de siste 30 årene. I følge tall fra rapporten har bestanden dalt med vel 420 millioner fugl og 90 prosent av reduksjonen har skjedd blant  de 36 mest vanlige fugleartene.
— Dette er særs trist lesing og tallene viser at det dessverre går feil vei for mange av de europeiske fugleartene, sier generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening (NOF) Kjetil Aa Solbakken til Radikal Portal.

Han understreker at det slett ikke bare er fuglene i resten av Europa som sliter, også her hjemme ser man tegn til en nedgang i fuglebestanden.

Mange arter sliter
— Det er ikke bare ute i Europa fuglebestanden sliter også her hjemme ser vi og våre samarbeidspartnere at mange fuglearter, og da særlig de som er knyttet til kulturlandskap og fjell, sliter med å overleve, forteller han.

Fuglekjenneren mener at man i Norge har en god oversikt over hva som skjer med fuglebestanden og at NOF og deres  samarbeidsorganisasjoner sitter på mye viktig informasjon i forhold til de utfordringene den norske fuglebestanden i dag sliter med.
– Kunnskap om tilbakegangen i den norske fuglefaunaen er ingen mangelvare. Det som nå må til er at denne kunnskapen kan være med på å finne gode løsninger på problemene.

Aa Solbakken påpeker at det moderne jordbruket,med en stor bruk av kultivering og sprøytemidler, er den største faren for dagens norske fuglebestand.
— Et intensivt drevet kulturlandskap med utstrakt bruk av sprøytemidler er ikke framtidsrettet hvis vi ønsker å ta vare på artsmangfoldet i den norske fuglefaunaen.

Store problemer for sjøfuglene
I tillegg til de utfordringene jordbruket skaper for fuglebestanden er det også store problemer knyttet til den norske sjøfuglbestanden som stadig viser en nedadgående kurve.
— Situasjonen for den norske sjøfuglbestanden er nå så kritisk at det kreves rask og konkret handling for å redde flere av artene fra å bli utryddet.

Han peker på klimaendringene, overfiske, forurensning og forstyrrelser i hekketiden som faktorer som har ført til den dramatiske nedgangen i bestanden de siste årene.
– Vi er sikre på at det kan settes i gang virkningsfulle tiltak mot mange av truslene mot sjøfuglbestanden. Vi håper derfor nå at Naturforvaltningen gjenopptar arbeidet med å utarbeide nasjonale handlingsplaner for sjøfugl.

Aa Solbakken er videre klar på at det ikke må opprettes vindkraftverk i viktige trekkruter og næringssøkområder for sjøfugl.

Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.