8. mai feiret vi frigjøringen fra nazistisk okkupasjon. Som en noe forsinket markering har Radikal Portal laget en liste over høyreekstreme bevegelser i Europa.
Da fascismen oppsto og hadde sin storhetstid vokste den blant annet på grunnlag av fattigdom og arbeidsledighet i Europa. Vi befinner oss på ny i en situasjon med sosial uro og økende forskjeller hvor slike ideer igjen har grobunn.
Ukraina: Svoboda
Ved valget i 2012 ble Svoboda det fjerde største partiet i Ukraina med 37 representanter i parlamentet. Partiet, som har mottoet «en rase, en nasjon, ett fedreland», er ultranasjonalistisk og har som uttalt mål å gi styringen av landet tilbake til raserene ukrainere. Antisemittiske konspirasjonsteorier og hat mot Russland er også en del av deres ideologi, som sauses sammen til et fiendebilde bestående av «jødisk kommunisme«.
Russland: Økende nasjonalisme og hatkriminalitet
Russland er kanskje det landet i Europa hvor de nynazistiske tendensene står sterkest og har fått de mest alvorlige konsekvensene. De mest ekstreme nynazistiske organisasjonene har etter all sannsynlighet over 100 000 medlemmer, som blant annet har begått drap på folk med ikke-slavisk utseende. Disse organisasjonene, som har tatt opp symboler fra Tsar-tiden ved siden av nazistiske symboler, viser sin styrke ved å marsjere i gatene på dagen for nasjonal enhet 4. november hvert år. Men også i befolkningen for øvrig er fremmedhatet sterkt, noe som utnyttes av politikere fra nasjonalistiske partier som LPDR.
Hellas: Gyllent Daggry
I Hellas har den desperate økonomiske situasjonen ført til økende støtte til den nynazistiske organisasjonen Gyllent Daggry. I 2012 fikk de for første gang representanter inn i det greske parlamentet, men organisasjonen har gjort sin tilstedeværelse kjent på gatenivå i lang tid. I tillegg til å tilby sosiale tjenester kun til grekere er Gyllent Daggry kjent for voldelige angrep mot immigranter. De har også fremsatt trusler mot homofile og mot den politiske venstresiden. Foruroligende nok støtter også store deler av det greske politiet organisasjonen.
Ungarn: Jobbik
I Ungarn har både regjeringspartiet Fidesz og det mer ekstreme partiet Jobbik stilt seg bak rasistiske utsagn mot jøder og romfolk. Spesielt urovekkende er heltedyrkelsen av kjente antisemitter fra tiden før og under andre verdenskrig. Både personer med jødisk bakgrunn og opposisjonelle er i ferd med å renskes ut av kulturlivet. Selv om Fidesz offisielt ikke er like ekstremt som Jobbik deler de politikk på veldig mange områder. Fidesz er også ansvarlig for å gjøre en rekke antidemokratiske og nasjonalistiske endringer i grunnloven etter at partiet fikk supermajoritet i parlamentet i 2010.
England: EDL
Siden 2009 har English Defence League (EDL) rekruttert blant fotballhooligans og organisert protester mot det de kaller islamiseringen av landet. EDL er kjent for å være voldelige mot både innvandrere og antifascister, og har også fremsatt trusler mot journalister. En forgreining av organisasjonen, Norwegian Defence League, finnes i Norge, og det er kjent at Anders Behring Breivik også har hatt forbindelser til EDL. Organisasjonen har nylig annonsert at de vil inn i den formelle politikken, men så langt har andre høyreekstreme partier i Storbritannia, som British National Party, gjort det relativt dårlig ved valg.
Tyskland: NSU og NDP
I disse dager pågår rettssaken mot det siste gjenlevende medlemmet av NSU, en nynazistisk celle som i løpet av det siste tiåret har begått en rekke drap på innvandrere. Mye tyder på at disse ungdommene ikke er de eneste, men del av et desentralisert nettverk av nynazistiske grupper i Tyskland. På den offisielle siden finnes det ytterliggående partiet NDP. Det pågår en debatt om hvorvidt partiet burde gjøres ulovlig, men forsøk på dette har blitt vanskeliggjort ved at store deler av partiets lederskap er blitt infiltrert av den tyske etterretningstjenesten.
Østerrike: Frihetspartiet
I Østerrike er det euroskeptiske og innvandringsfiendtlige Frihetspartiet (FPÖ) tredje størst i parlamentet. Partiet var lenge under ledelse av den høyrepopulistiske politikeren Jörg Haider, som er kjent for å ha uttalt seg positivt om flere aspekter av nazi-Tyskland. Haider gikk ut av FPÖ i 2005 for å starte et mer moderat parti, men FPÖs nåværende leder er heller ikke fremmed for antisemittiske utsagn. Partiet har hatt et oppsving de siste årene, men har nylig mistet støtten i sin opprinnelige kjerneregion Carinthia.
Sannfinländarna:
Med 19 % av stemmene ved parlamentsvalget i 2011 er de Finnlands største opposisjonsparti. Partiets leder, Timo Soini, har slått seg opp som en forsvarer av velferdsstaten, men samtidig har innvandringsfiendtligheten vært en av frontsakene. 51 % av partiets velgere sa seg i 2011 enig i uttalelsen “folk av enkelte raser er uskikket for livet i et moderne samfunn”.
Partiet har gjort seg bemerket med rasistiske uttalelser fra politikere. Parlamentsmedlem James Hirvisaari mente Anders Behring Breiviks handlinger 22. juli var en direkte konsekvens av Norges innvandringspolitikk og hans assistent Helena Eronen har foreslått at utlendinger burde gå med armbånd som symboliserer opprinnelsesland og religion.
I Europaparlamentet sitter Sannfinländarna i gruppe med Dansk Folkeparti, Lov og Orden-partiet fra Litauen og andre tilhørende høyresiden.
Sverigedemokraterna:
Partiets grunnleggere og tidlige talsmenn kom i stor grad fra eksplisitt rasistiske organisasjoner og nazistiske miljøer. Under nåværende partileder Jimmy Åkeson kvittet partiet seg med restene av høyreekstrem symbolikk, men flere rasistiske skandaler har fulgt Sverigedemokraterna.
En valgvideo hvor en eldre svensk dame blir jaget av en gjeng damer i burka trillende barnevogner ble nektet vist på svensk TV4.
Mot slutten av 2012 trakk tre av partiets representanter på Riksdagen seg. Erik Almqvist og Ken Ekeroth gikk etter at en video hvor de hadde oppført seg truende mot en svensk komiker med innvandrerbakgrunn og kalt ham “blatte” (nedsettende for innvandrer), truet en mann med jernrør og kalt en kvinne “niggerelsker”.
Spania: Vold og fascisme
Partipolitikken i Spania har lite innslag av høyerekstremisme. Regionale selvstendighetspartier som Plataforma per Catalunya, hvor en lokal representant helte bensin og satte fyr på inngangsdøra til en moske i 2004 (og fikk en bot på €25 for forseelsen), hører dog til den fascistiske floraen.
Movimiento contra la Intolerancia rapporterer imidlertid om over 80 rasistisk motiverte drap i landet siden 1991. Fremdeles står et 150 meter høyt kors, reist av krigsfanger, til minne over falne fascistsoldater ved Francos grav, og en amnestilov mot straffeforfølgelse av forbrytelsene gjort under Francos militærdiktatur er fremdeles gjeldende.
Sosialistpartiet prøvde å innføre begrensninger på de årlige minnemarkeringene og messene, men etter at det konservative Partido Popular tok over er seremoniene igjen som før.
Frihetspartiet i Nederland:
Geert Wilders Partij voor de Vrijheid satt som støtteparti for den konservative regjeringen til Mark Rutte 2010-12. Partiet fikk 10 % av stemmene ved forrige valg (oppnådde 17 % i 2009). Partiet har foreslått å forby koranen (som Wilders sammligner med Mein Kampf), skattlegge og forby muslimske hodeplagg og stenge muslimske skoler.
Wilders vant en rettsak hvor han var anklaget for diskriminering og egging til hat. Han hadde kalt marrokansk ungdom for voldelig, advart mot en “islamsk invasjon” og referert til Muhammed som djevelen.
Belgia: Vlaams Belang
Det belgiske selvstendighetspartiet ble stiftet i 2004 umiddelbart etter at forgjengeren, Vlaams Blok, ble dømt for rasisme. Dommen fastslo at partiet klart og gjentatt gjør seg skyldig i diskriminering og segregering”. Deres visepresident og ideolog, Roeland Raes, fortalte på nederlandsk TV at han tvilte på det offisielle antallet jøder drept under 2. verdenskrig og autensiteten til Anne Franks dagbok.
Samtidig som Vlaams Blok ble nedlagt ble Vlaams Belang grunnlagt. “Vi forandrer navnet, men ikke programmet”, var partileder Frank Vanheckes budskap. Partiet har fått 7-10 % oppslutning de siste valgene ned fra 12 % på høyden i 2007. På lokalt og regionalt plan de flamske separatistene vært i koalisjon med det høyrepopulistiske VLOTT.
Italia: Lega Nord
I fascismens hjemland gjør den politiske kulturen at partiene ofte har en svært kort levetid. Lega Nord har likevel eksistert siden 1991 og i 2004 kunne deres ordfører i Azzano Decimo få den tvilsomme æren av å bli den første til å forby muslimske plagg som skjuler ansiktet av “sikkerhetshensyn”. Partilder Umberto Bossi mente at man burde skyte afrikanske båtimmigranter og han fikk støtte av partifelle og daværende borgermester i Treviso, Giancarlo Gentilini, som sa “vi burde kle de opp som harer og bang-bang-bang”.
Partiet har to ganger deltatt i regjering, begge gangene som en del av Berlusconis sentum-høyre-koalisjoner.
Frankrike: Front National
Fra partiets oppstart i 1972 til hans datter, Marine, tok over i 2011, var Jean-Marie Le Pen Front Nationals ubestridte leder. Blant partiets kjernesaker er innvandringsmotstand, dødsstraff, euroskeptisisme og motstand mot homoekteskap. Le Pen sr. har kalt gasskamrene “kun en detalj” i 2. verdenskrig, har blitt dømt for rasisme eller egging til rasehat seks ganger og tapte en rettsak hvor han saksøkte en avis som skrev at han har torturert krigsfanger under den fransk-algierske krigen.
Front Nationale har fått i overkant av 10 % av stemmene i presidentvalgene i Frankrike siden 1988 og gjorde sitt beste valg noensinne i 2012 med 17,9 %. Meningsmålinger viser at Marine Le Pen, som har sammenlignet muslimske gatebønner med okkupasjon, er mer populær enn sittende president Francois Hollande.
Vil dere ikke ha kommentarer, eller bare kommentarer som dere liker, og er enig i? Hva er da poenget med kommentarfelt?
«8. mai feiret vi frigjøringen fra nazistisk okkupasjon. Som en noe forsinket markering har Radikal Portal laget en liste over høyreekstreme bevegelser i Europa.»
Dette er guilt by association, bortsett fra muligens Golden Dawn og Jobik er ingen av disse partiene nasjonalsosialistiske. Når skal det gå opp for ytterliggående venstre-sosialister at disse partiene får mesteparten av sine stemmer fra arbeiderklassen? Velgere som føler seg sviktet av en sentrums- sosialistisk elite…
Du kaster bort tiden,kompis. Her blir kommentarer slettet eller ignorert.
Vi får se, jeg fremmer det jeg mener er et gyldig poeng. Det jeg skriver er at sosialismen i alle sine former har sviktet vanlige arbeidsfolk.
Blir spennende å se hva (om) de svarer. Sikert noe kjempefornuftig. De har jo bakgrunn fra både klassekampen og motmakt. Tror forresten ikke radikalportal har hatt så stor trafikk som i dag. Legg merke til at min ubesvarte kommentar under er 13 dager gammel. De blir sikkert kjempeglade for at noen bryr seg. Til dere som driver denne siden: Ta en titt på document.no der finner dere nyheter og analyser som har noe for seg.
Sant nok! Lagrer en fin liten screenshot av vår utveksling så får vi se om forfatterrne av artikkelen nedlater seg til å svare.
Dere gjør en grov feil. Dere sammenblander autoritære ideologier med nasjonalkonservative demokratiske partier. Ifølge deres definisjon er jeg høyreekstrem. Det er utilgivelig å opptre som dere gjør i ett demokrati. Det kommer til å straffe seg politisk for dere når dere demoniserer store deler av befolkningen på denne måten. Det får dere selv til å se ekstreme og autoritære ut.