Foto: Martin LeSanto-Smith, Flickr.

Nigeria er en trist historie om hvordan oljeselskapene plyndrer og ødelegger jordkloden.

Ifølge myten skapte Gud himmelen og jorden med alt tilbehør på seks dager. Det siste han skaper er mennesket «… som skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen og over feet og all jorden og over alt kryp som rører seg på jorden.» Det var en tabbe. Menneskene lot seg friste av slangen, og opprørt utviste Gud dem fra paradiset. Han tenkte vel at nå fikk de seile sin egen sjø.

Et av ofrene for denne kamikazeseilasen er verdens nest største elvedelta, Nigerdeltaet, hvorav størsteparten ligger i Nigeria. Ogoni heter den hardest rammede folkegruppen. De har lys døgnet rundt fordi naturgassene fra oljefeltene forbrennes kontinuerlig. Dette uthuler ozonlaget, skaper sur nedbør som forpester drikkevannet og dreper den saftige vegetasjonen og den rike faunaen. Rørledninger og brønner lekker grunnet slurvete vedlikehold. Hvert år sprer flere tonn råolje seg i deltaets jord. I flere landsbyer vasser befolkningen bokstavelig talt i olje. The Flares of Shell are the Flames of Hell, heter det i en ogonisang.

I september 2012 kom boka om Nigerias svarte gull L’or noir du Nigeria, skrevet av catalaneren Xavier Montanià. Det er en trist historie om en svært fruktbar og mineralrik del av skaperverket, som akkompagnert av verdens taushet, nå nesten råtner på rot på grunn av vestlige selskapers og afrikanske oligarkers grådighet.

I 1996 ble forfatteren Ken Saro Wiwa henrettet fordi han kjempet for Ogoni-folkets overlevelse. Men nå finnes det glimt i tunnelen. Nigerianske ledere har stemt for å bøtelegge Shell med 5 milliarder dollar, og å holde alle oljeselskaper ansvarlige for sine forurensninger. Nigerianeren Nnimmo Bassey har i 2012 vunnet Raftoprisen for sin innsats for å bedre levekårene for oljeofrene, og NGO-er mobiliserer mot oljelobbyen.

Men hva hadde skjedd om nigerianske ledere hadde kastet ut de vestlige selskapene? Da iraneren Mohammad Mussadeq i 1953 og kongoleseren Patrice Lumumba i 1961 ville nasjonalisere sine lands råvarer, ble de fjernet av vestlige makter. I 1997 støttet det franske oljeselskapet Elf kuppet i Kongo-Brazzaville. President Denis Nguesso styrtet den demokratisk valgte Lissouba og innledet en blodig borgerkrig for å knuse all opposisjon.

Norske Statoil er også inni Nigerdeltaet og har investeringer i Shell.

Da Gud innså de to første menneskenes fordervelse, burde han ha sperret dem inne og beskyttet dem mot seg selv. Men han tenkte vel at nå fikk de ha det så godt og fortsette sin ferd mot undergangen. For en dag gidder kanskje ikke naturen å huse oss lenger.

 

Trykket i Klassekampen den 11. november 2012

 

Hege Ramson er skribent. Hun er cand.mag med fagene fransk, tysk og musikk og har jobbet som lærer i mange år. Har vært aktiv i palestinakomiteen.